Trauma
Ieder mens maakt wel eens nare of soms zelfs schokkende gebeurtenissen mee. Vaak verdwijnen deze ervaringen langzaamaan uit het geheugen, waardoor we er geen last meer van hebben. ‘De tijd heelt alle wonden’ wordt dan wel gezegd. Soms heelt de tijd echter helemaal niets. Mensen blijven dan last houden van wat er voorgevallen is. In dat geval spreken we wel van ‘een trauma’.
Eye Movement Desensitization and Reprocessing, kortweg EMDR, is een effectieve behandelmethode die bij traumaklachten wordt toegepast. Tijdens een EMDR-behandeling wordt u gevraagd om aan de nare gebeurtenis terug te denken, terwijl u ondertussen afgeleid wordt. Hierdoor nemen de emoties die aan het trauma gekoppeld zijn langzaamaan in heftigheid af. Ook cognitieve gedragstherapie, of CGT, wordt als behandeling bij traumaklachten ingezet. Tijdens een CGT-behandeling wordt u gevraagd om in gedachten naar het trauma terug te gaan, om erover te vertellen en om situaties of omstandigheden op te zoeken die aan de traumatische ervaring doen denken. Dit laatste wordt wel ‘exposure’ genoemd. Uw behandelaar zal u uiteraard zorgvuldig bij de behandeling begeleiden.
Indien u last heeft van traumaklachten en geïnteresseerd bent in een behandeling, neem dan gerust contact op. Jolien Spoelstra is werkzaam als EMDR-therapeut en bij de VGCt geregistreerd als cognitief gedragstherapeut. Voor meer informatie over EMDR kunt u de website van de Vereniging EMDR Nederland raadplegen. Via de website van de Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve Therapie, de VGCt, kunt u meer informatie vinden over de behandeling van traumaklachten.
Traumatische ervaringen
Wanneer mensen traumatische ervaringen hebben meegemaakt, gaan ze vaak anders tegen situaties aankijken die met het trauma te maken hebben en vertonen ze geregeld vermijdingsgedrag. Iemand wordt bijvoorbeeld bang voor honden, nadat diegene door een hond gebeten is of durft na een auto-ongeluk de snelweg niet meer op. De angstklachten die door een traumatische ervaring kunnen ontstaan en de neiging om situaties of omstandigheden te vermijden, kunnen dusdanig beperkend zijn dat mensen hun leven niet meer kunnen invullen zoals ze graag zouden willen.
Een behandeling door middel van Eye Movement Desensitization and Reprocessing en/of cognitieve gedragstherapie kan uw klachten dan sterk verminderen, zodat u weer kan doen wat u wilt en volop van het leven kan genieten.
Post-traumatische stressstoornis (PTSS)
Wanneer u een levensbedreigende situatie hebt meegemaakt of daar getuige van bent geweest, zoals bij een zeer heftige bevalling, een ernstig ongeluk of een gewapende overval, kunnen mensen een post-traumatische stressstoornis, of PTSS, ontwikkelen. Het lukt dan niet om hetgeen gebeurd is goed te verwerken. Mensen met PTSS geven vaak aan last te hebben van herbelevingen (alsof u de traumatische gebeurtenis opnieuw meemaakt), flashbacks (terugkerende herinneringen aan de traumatische gebeurtenis), nachtmerries, een verhoogde alertheid en vermijdingsreacties. Ook slapen mensen met PTSS door hun klachten vaak slecht, zijn ze prikkelbaar en emotioneel, trekken ze zich sociaal terug en kunnen ze soms niet meer naar hun werk. Een post-traumatische stressstoornis kan uw leven dan ook ernstig verstoren.
Een behandeling van PTSS bestaat vaak uit een combinatie van Eye Movement Desensitization and Reprocessing en cognitieve gedragstherapie. De behandeling van PTSS gebeurt soms in de basis GGZ, maar meestal in de gespecialiseerde GGZ. Uw behandelaar kan u adviseren over wat in uw situatie het meest passend is.
Trauma, relaties en seks
Wanneer mensen last hebben van traumaklachten, kan dit een negatief effect hebben op hun relaties en hun seksleven. Ook in dat geval kan een psychologische behandeling uitkomst bieden. Zo kunnen mensen die in hun jeugd weinig liefde hebben ontvangen of veel verlies hebben meegemaakt het op latere leeftijd moeilijk vinden om anderen te vertrouwen of zich kwetsbaar op te stellen. Hierdoor kan het lastig worden om gezonde relaties aan te gaan.
Bovendien krijgen nog altijd te veel mensen in hun leven te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag, zoals bijvoorbeeld een aanranding, verkrachting of seksueel misbruik. Hierdoor kunnen ze angstig worden om een ander fysiek dichtbij te laten of juist moeite hebben om grenzen aan te geven tijdens het vrijen.
Maar ook tijdens een relatie kunnen mensen ernstig gekwetst raken, bijvoorbeeld door het vreemdgaan van hun partner of door andere vormen van bedrog. Het is begrijpelijk dat mensen het daarna lastig kunnen vinden om zich opnieuw met een ander te verbinden.
Wanneer u langdurig getraumatiseerd bent of ernstig trauma hebt meegemaakt, is het raadzaam om eerst een intensieve traumabehandeling of psychotherapeutische behandeling in de gespecialiseerde GGZ te doorlopen, voordat de behandeling zich kan richten op het aangaan van gezonde relaties of het opbouwen van een fijn seksleven. Uw behandelaar kan u hierover voorlichten.
Indien u geïnteresseerd bent in een behandeling die zich richt op uw traumaklachten, maar tevens aandacht besteed aan het effect daarvan op uw relaties en seksleven, neem dan gerust contact op. Jolien Spoelstra is opgeleid tot EFT-relatietherapeut en bij de NVVS geregistreerd als seksuoloog. Via de website van de Stichting EFT Nederland en de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie, de NVVS, kunt u ook meer informatie vinden.