Relatie problemen - Praktijk Jolien Spoelstra

Relatieproblematiek

Of u zich nu in een korte of een langdurige liefdesrelatie bevindt, een relatie heeft met één of meerdere partners… Relatieproblemen komen in bijna alle relaties wel een keer voor en kunnen grote impact hebben op het leven dat we leiden en ons algehele gevoel van welbevinden. Hieronder worden een aantal veelvoorkomende relationele klachten beschreven. Mocht de klacht die u heeft niet worden genoemd, dan kunt u alsnog contact opnemen om te kijken of er een behandeling geboden kan worden.

Veel relatieproblemen kunnen door middel van Emotionally Focused Therapy, kortweg EFT, behandeld worden. Dit is een bewezen effectieve vorm van relatietherapie die emoties gebruikt als ingang om negatieve interactiepatronen te doorbreken. Hierdoor komt er weer meer ruimte voor begrip en verbinding in uw relatie. Wanneer er sprake is van verbaal, fysiek of seksueel geweld binnen de relatie is EFT niet de aangewezen vorm van therapie. Eerst zal het geweld moeten stoppen. Dit kan gebeuren bij een therapeut die ervaring heeft met huiselijk geweld en relatietherapie. Daarna kan EFT toegepast worden om uw relatieproblemen aan te pakken.

Indien u last heeft van relatieproblematiek of geïnteresseerd bent in een behandeling die zich richt op het snijvlak van relatie en seks, neem dan gerust contact op. Jolien Spoelstra is opgeleid tot EFT-relatietherapeut en seksuoloog NVVS. Via de website van de Stichting EFT Nederland en de website van de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie, de NVVS, kunt u ook meer informatie vinden.

Regelmatige ruzies

Wanneer mensen aan ‘relatieproblematiek’ denken, denken ze vaak aan slaande ruzies of stellen die alle respect voor elkaar zijn kwijtgeraakt. Gelukkig zijn de meeste relatieproblemen subtieler van aard. Mensen die in relatietherapie gaan, geven bijvoorbeeld aan dat ze moeite hebben om goed met elkaar te communiceren en problemen met elkaar op te lossen. Ook vinden ze het soms moeilijk om er voor elkaar te zijn en elkaar te troosten. In dat geval gaan stellen soms preventief naar een relatietherapeut om hun relatie goed te houden of verslechtering te voorkomen.  

Aan het begin van een relatie voelen we ons vaak werk verbonden met een geliefde. Door allerlei omstandigheden kan deze connectie langzaamaan verminderen en kunnen we het gevoel hebben ‘elkaar kwijt te zijn’. Wanneer we weinig connectie voelen, kunnen er gemakkelijk conflicten lopen ruzies geregeld hoger op dan ze zouden willen. EFT kan dan helpen om de communicatie te verbeteren en het wederzijdse begrip te vergroten. Door destructieve interactiepatronen te doorbreken, lukt het veel stellen vervolgens om dichter tot elkaar te komen en weer meer verbondenheid met elkaar te ervaren. 

 

Relatieproblemen - Praktijk Jolien Spoelstra
Relatieproblemen - Praktijk Jolien Spoelstra

Herstel van vertrouwen

In een fijne relatie is er vaak een grote mate van onderling vertrouwen. Wanneer mensen elkaar vertrouwen voelen ze zich veilig en kunnen ze ontspannen. Onderling vertrouwen kan echter op vele manieren beschadigd raken. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer u erachter komt dat uw partner is vreemdgegaan of een langdurige affaire blijkt te hebben. Maar ook wanneer er op andere manieren over uw grenzen is gegaan of geen rekening met uw wensen werd gehouden, kan dat schade veroorzaken.

Wanneer dit bij u en uw geliefde het geval is, kan het helpen om met een therapeut te bespreken wat er voorgevallen is en wat de consequenties daarvan voor alle betrokkenen zijn geweest. Door ruimte te maken voor de pijn die wordt ervaren en het begrip over en weer te vergroten, kan de breuk in het vertrouwen en het gevoel van connectie herstellen.

Soms blijkt de breuk die ontstaan is echter onherstelbaar. Ook dan kan relatietherapie helpen om op een zo goed mogelijke manier uit elkaar te gaan, bijvoorbeeld door de communicatie te verbeteren en de ruzies die dan vaak voorkomen in frequentie te doen verminderen.

 

Non-monogamie

Relatieproblemen staan vaak niet op zichzelf. Wanneer een relatie niet lekker loopt, heeft dat vaak een negatieve uitwerking op ons seksleven en wanneer we seksuele problemen ervaren, kan dat onze relatie negatief beïnvloeden. In deze gevallen kan het fijn zijn om naar een therapeut te gaan die kennis heeft van relatietherapie, maar ook opgeleid is tot seksuoloog.

Wanneer mensen in therapie gaan, omdat ze problemen ervaren op het snijvlak van relatie en seks, zoeken ze bijvoorbeeld hulp omdat er een verschil is in seksueel verlangen of omdat ze andere voorkeuren hebben op seksueel vlak, maar ook wanneer mensen de mogelijkheden van een non-monogame relatie (‘open’ relatie, polyamorie, relationele anarchie, e.d.) willen onderzoeken kan het prettig zijn om met een behandelaar te spreken die zowel relatietherapeut, als seksuoloog is.

Stellen die de transitie willen maken van een monogame naar een non-monogame relatie, zijn vaak onzeker over welke stappen ze het beste kunnen zetten en wat ze hierover met elkaar willen spreken. Heldere communicatie, wederzijds begrip en het behoud van de onderlinge connectie zijn dan erg belangrijk. Uw therapeut kan dan helpen om de wensen en grenzen van alle betrokkenen helder te krijgen en zodoende de juiste stappen te zetten. De toepassing van Emotionally Focused Therapy, kortweg EFT, kan bovendien erg behulpzaam zijn in dit proces.

Seksuele problematiek - Praktijk Jolien Spoelstra