Relatie problemen - Praktijk Jolien Spoelstra

Relatieproblematiek

Of u zich nu in een korte of een langdurige liefdesrelatie bevindt, een relatie heeft met één of meerdere partners, een relatie heeft met een man of vrouw, iemand die zich als non-binair of genderfluïde definieert… Relatieproblemen komen in bijna alle relaties vroeg of laat wel een keer voor en kunnen grote impact hebben op het leven dat we leiden en ons algehele gevoel van welbevinden.

Wanneer mensen aan ‘relatieproblematiek’ denken, denken ze vaak aan slaande ruzies of stellen die alle respect voor elkaar zijn kwijtgeraakt. Gelukkig zijn de meeste relatieproblemen subtieler van aard. Mensen die in relatietherapie gaan, geven bijvoorbeeld aan dat ruzies hoger oplopen dan ze zouden willen, dat het hen niet lukt om bepaalde interactiepatronen te doorbreken, dat ze moeite hebben om goed met elkaar te communiceren en problemen met elkaar op te lossen, dat ze het moeilijk vinden om elkaar te troosten of dat ze een gevoel van connectie met elkaar missen.

Relatieproblemen staan vaak niet op zichzelf. Wanneer onze relatie niet lekker loopt, heeft dat vaak een negatieve uitwerking op ons seksleven en wanneer we seksuele problemen ervaren, kan dat onze relatie negatief beïnvloeden. In deze gevallen kan het fijn zijn om naar een therapeut te gaan die kennis heeft van relatietherapie, maar ook opgeleid is tot seksuoloog. Wanneer mensen die in therapie gaan, omdat ze problemen ervaren op het snijvlak van relatie en seks, zoeken ze bijvoorbeeld hulp omdat er een verschil is in seksueel verlangen of omdat ze andere voorkeuren hebben op seksueel vlak, maar ook wanneer er sprake is geweest van een affaire of wanneer mensen de mogelijkheden van een non-monogame relatie willen onderzoeken (‘open relatie’, polyamorie, e.d.) kan het prettig zijn om met een behandelaar te spreken die zowel relatietherapeut als seksuoloog is.

Veel relatieproblemen kunnen door middel van Emotionally Focused Therapy, of kortweg EFT, behandeld worden. Dit is een bewezen effectieve vorm van relatietherapie die emoties gebruikt als ingang om negatieve interactiepatronen te doorbreken en de communicatie te verbeteren. Hierdoor komt er weer meer ruimte voor begrip en verbinding in uw relatie.

Relatie problemen - Praktijk Jolien Spoelstra

Wanneer er sprake is van verbaal, fysiek of seksueel geweld binnen de relatie is EFT niet de aangewezen vorm van therapie. Eerst zal het geweld moeten stoppen. Dit kan gebeuren bij een therapeut die ervaring heeft met huiselijk geweld en relatietherapie. Daarna kan EFT toegepast worden om de onderliggende relatieproblemen aan te pakken.

Indien u last heeft van relatieproblematiek of geïnteresseerd bent in een behandeling die zich zowel richt op het snijvlak van relatie en seks, neem dan gerust contact op. Jolien Spoelstra is opgeleid tot EFT-relatietherapeut en seksuoloog NVVS. Via de website van de Stichting EFT Nederland en de website van de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie, de NVVS, kunt u ook meer informatie vinden.