FAQ’s
Wat is een ‘zinderend leven’?
Met een zinderend leven wordt een seksleven bedoeld dat zo vormgegeven is dat het helemaal bij jou past. Hierdoor beleef je meer plezier en komt de seksuele zin die je hebt volledig tot haar recht. Het gaat er dus niet om hoe vaak je seks hebt, wat je in de slaapkamer doet of met wie. Een zinderend leven ziet er voor iedereen anders uit.
En… het is toevallig ook de titel van mijn boek!
Waarom is een goedlopend seksleven belangrijk?
Er zijn genoeg mensen voor wie seks helemaal niet belangrijk is. Iedereen is anders en mensen hechten aan verschillende zaken waarde. Echter, voor een hoop mensen is seks nou juist datgene wat hun liefdesrelatie anders maakt dan alle andere relaties die zij in hun leven hebben, zoals vriendschappen. Seks is dan wel heel belangrijk.
Wanneer je seksleven niet lekker loopt, kan dit een negatieve invloed hebben op de relatie met je geliefde. En aangezien een liefdesrelatie voor velen een van de belangrijkste, zo niet de belangrijkste, relatie in het leven is, kan de kwaliteit van deze relatie weer grote impact hebben op je levensgeluk.
Ofwel, wanneer je seksleven niet lekker loopt en dit een negatieve impact heeft op de relatie met je geliefde, kan het belangrijk zijn om je seksleven te verbeteren.
Wat zorgt ervoor dat een seksleven niet lekker loopt?
Er zijn veel verschillende factoren die invloed op ons seksleven hebben en ervoor kunnen zorgen dat een seksleven niet lekker loopt. Denk bijvoorbeeld aan seksuele klachten, zoals pijn bij het vrijen, vaginisme, erectieproblemen of problemen rond het klaarkomen. Daarnaast speelt de kwaliteit van je relatie vaak een rol. Is er genoeg connectie of zitten jullie misschien juist te veel op elkaars lip? Durf je te ontspannen bij de ander en jezelf te laten zien? Bovendien hebben mensen geregeld allerlei ideeën over hoe vaak ze seks zouden moeten hebben, met wie en op wat voor manier. Hierdoor kan druk ontstaan en kan het gebeuren dat mensen een seksleven hebben dat helemaal niet goed bij hen past.
Ik heb een seksueel trauma meegemaakt. Moet ik nu naar een seksuoloog?
Wat goed dat je deze vraag stelt, want een seksueel trauma kan erg ingrijpend zijn! Wanneer dat voor jou ook zo is, is het belangrijk dat je hulp zoekt. Dat kan bij een seksuoloog. Echter, wanneer er sprake is van een seksueel trauma gaan mensen meestal eerst naar een therapeut die gespecialiseerd is in het behandelen van traumaklachten. Wanneer de traumatische ervaring behandeld is, gaan mensen soms alsnog naar een seksuoloog. Samen met de seksuoloog kijken ze dan hoe ze hun seksleven zo kunnen vormgeven dat hun grenzen gewaarborgd worden en het ervaren van veiligheid, ontspanning en plezier voorop staat.
Waar vind ik een therapeut die gespecialiseerd is in traumabehandeling?
Via de website van de Vereniging EMDR Nederland kan je therapeuten vinden die gespecialiseerd zijn in de behandeling van nare ervaringen en traumatische gebeurtenissen. Ook via het Centrum Seksueel Geweld kan je hulp vinden.
Ik heb last van angstklachten en raak in paniek. Hoe kom ik daarvan af?
Mensen kunnen voor van alles en nog wat bang zijn. Soms zijn mensen zelfs zo angstig dat ze paniekaanvallen krijgen en bepaalde situaties uit de weg gaan. Dit laatste wordt ‘vermijding’ genoemd. Wanneer je last hebt van angstklachten of paniek, is het verstandig om hulp te zoeken. Via de website van de Vereniging voor Gedrags- en Cognitieve Therapieën kan je een gespecialiseerde behandelaar vinden. Wanneer je angstig bent op het gebied van seks en/of relaties kan het ook helpen om je klachten met een seksuoloog of relatietherapeut te bespreken.
Mijn partner en ik hebben verschillende seksuele wensen. Wat nu?
Alle mensen hebben verschillende grenzen, behoeften en verlangens. Jij en je partner dus ook. Dat is niet meer dan normaal! Bovendien veranderen je grenzen, behoeften en verlangens gedurende je leven en die van je partner veranderen eveneens. Het is dus belangrijk dat je hierover praat met elkaar en niet alleen aan het begin van een relatie, maar gedurende je hele leven.
Wanneer jullie seksuele wensen te ver uit elkaar liggen of wanneer jullie in de loop van jullie relatie op seksueel vlak uit elkaar gegroeid zijn, kan het fijn om de hulp van een seksuoloog en/of relatietherapeut in te schakelen.
Wat is het verschil tussen een ‘open relatie’ en polyamorie?
Bij een ‘open relatie’ spreken mensen vaak af dat ze alleen met elkaar een liefdesrelatie hebben, maar ook met anderen seks mogen hebben. Welke afspraken hieromtrent gemaakt worden verschilt van koppel tot koppel. Bij polyamorie kunnen mensen verschillende liefdesrelaties tegelijkertijd aangaan. Daar komt geregeld ook seks bij kijken. Beide relatievormen vallen onder wat wel ‘consensual non-monogamy’ genoemd wordt. De ‘open relatie’ en polyamorie zijn relatief bekend, maar er zijn vele non-monogame relatievormen mogelijk.
Mijn partner is vreemdgegaan, maar we willen toch met elkaar verder. Kan dat?
Dat kan zeker! Veel stellen waarbij een van beide partners is vreemdgegaan of waarbij beide partners vreemdgegaan zijn, gaan uit elkaar en soms is dat ook de meest gezonde keuze. Toch zijn er ook een hoop stellen die ervoor kiezen om bij elkaar te blijven. Het is dan wel belangrijk om niet op ‘de oude voet’ door te gaan, maar om uit te zoeken hoe de affaire heeft kunnen ontstaan. Ondanks alle pijn en verdriet die met een degelijke gebeurtenis gepaard kan gaan, kan het ook een kans bieden om zaken uit te spreken en bepaalde aspecten van de relatie structureel te veranderen. Hierdoor kan een andere, soms zelfs betere, relatie ontstaan.
Ik ben al een tijd somber en kom er zelf niet goed meer uit. Wat kan ik doen?
Wanneer je langdurig somber bent is het belangrijk om met je huisarts te praten. De huisarts kan samen met jou kijken wat er aan de hand is en wat de oorzaak zou kunnen zijn. Eventueel verwijst de huisarts je door naar de POH, de ‘praktijk ondersteunende hulpverlener’. Dit is vaak een psycholoog of andere hulpverlener die verstand heeft van psychische klachten. Soms zijn een aantal gesprekken bij de POH al voldoende om zelf weer verder te kunnen. Maar wanneer er meer nodig is, kan de POH je ook helpen om de best passende hulp te vinden.