Eye Movement Desensitisation and Reprocessing – EMDR

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, of kortweg EMDR, is een bewezen effectieve behandelvorm die ingezet wordt, wanneer mensen last hebben van aanhoudende klachten die ontstaan zijn na een traumatische ervaring.

Hoewel EMDR ontwikkeld is voor de behandeling van traumaklachten kunnen ook sommige angstklachten behandeld worden door middel van deze therapievorm. Zo kan iemand een liftangst ontwikkelen, nadat iemand een keer in een lift vastgezeten heeft, of een sociale fobie ontwikkelen, nadat iemand in een sociale situatie in paniek is geraakt. Bovendien kan iemand na een heftige bevalling of pijnlijke seksuele ervaring bijvoorbeeld bang worden om opnieuw zwanger te raken of voor penetratieve seks. In dergelijke gevallen kan besloten worden om EMDR toe te passen.

Tijdens een EMDR-behandeling wordt u gevraagd om aan de nare gebeurtenis terug te denken en de daarbij behorende gedachten en emoties op te roepen. Vervolgens zal uw behandelaar u vragen om de aandacht tevens op een andere stimulus te richten, waardoor u afgeleid wordt. Dit zorgt ervoor dat het natuurlijk verwerkingssysteem wordt gestimuleerd en de nare emoties die aan de herinnering gekoppeld zijn afnemen. Na de behandeling kunt u aan de nare gebeurtenis terugdenken zonder overspoeld te worden door uw emoties. Angsten die na de nare gebeurtenis ontstaan zijn, worden minder of verdwijnen geheel.

Voor meer informatie over een behandeling door middel van EMDR kunt u de website van de Vereniging EMDR Nederland raadplegen. Hier vindt u ook enkele video’s van EMDR-behandelingen bij kinderen en volwassenen. Jolien Spoelstra is werkzaam als EMDR-therapeut.