Santé – Het doel van seks

door | 15 jan 23 | Santé magazine

Vandaag maak ik kennis met Tamar en Xavier, een vrolijk stel van halverwege de twintig. Tamar heeft vaak pijn bij het vrijen, waardoor ze veel minder vaak seks hebben dan ze zouden willen. “Hoe vaak hebben jullie ongeveer seks?” vraag ik halverwege het gesprek. “Ongeveer eens per maand ofzo?” zegt Xavier weifelend, terwijl hij zijn vriendin aankijkt. “Ja, zoiets… Ongeveer eens per maand hebben we échte seks” zegt Tamar. “Seks met penetratie,” vult ze vervolgens aan. “Okay…, en hebben jullie ook wel eens andere seks dan penetratieve seks?” vraag ik. “Bedoel je voorspel ofzo?” antwoordt Tamar. Ik knik. “Nou, ja… dat doen we een paar keer per week. Maar ik vraag me steeds vaker af waarom, als er toch geen échte seks op volgt!”

Al heel wat mensen heb ik dit onderscheid horen maken tussen ‘seks’ en ‘voorspel’, net zoals Tamar en Xavier dat doen. Mensen gaan er dan vanuit dat alleen penetratieve seks, échte seks is. Alle andere seksuele handelingen zijn slechts bedoeld als voorbereiding op het echte werk. Wanneer ik mensen vraag hoe ze aan dit idee komen, word ik meestal aangekeken alsof ik vraag waarom we zo vaak moeten ademen. “Dat is toch logisch?!” is dan meestal het antwoord. “Zo heeft de natuur seks bedoeld, want zo worden kinderen gemaakt. Dat is toch het doel van seks!?”

Maar is seks wel bedoeld om kinderen te maken? De meeste mensen die een kinderwens hebben, hebben namelijk maar een korte periode in hun leven seks met als doel om een kind te verwekken. Daarnaast proberen een hoop mensen een zwangerschap juist actief tegen te gaan wanneer ze seks hebben, bijvoorbeeld door het gebruik van voorbehoedsmiddelen of door ‘voor het zingen de kerk uit te gaan’. Bovendien hebben veel mensen ook seks buiten de maandelijkse vruchtbare periode en ook na de overgang zijn velen van ons nog seksueel actief. Door middel van seks kan je dus inderdaad kinderen verwekken, maar de meeste seks is daar helemaal niet voor bedoeld!

Wat is dan het doel van seks? De redenen waarom mensen seks hebben zijn zeer divers: Van seks om het goed te maken na een ruzie met je geliefde tot seks om wraak te nemen op een overspelige partner. Maar het overgrote deel van alle seks die we als mens hebben, heeft als doel om lichamelijk genot te ervaren en verbondenheid met een ander te voelen… Wanneer we dit als uitgangspunt nemen, biedt dat ineens heel veel mogelijkheden! Want wanneer seks vooral bedoeld is voor genot en connectie, dan kunnen alle andere seksuele handelingen die eerder als ‘voorspel’ werden bestempeld ook ineens échte seks zijn. “We hebben dus eigenlijk best vaak seks?!” reageert Tamar verbaasd, terwijl Xavier begint te lachen.


GEPUBLICEERD IN SANTÉ

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *