Santé – Open of poly?

door | 25 aug 22 | Santé magazine

‘In het begin was het natuurlijk geweldig, maar na een tijdje liep het gewoon niet lekker meer, toch?’ zegt Tom terwijl hij zijn vriendin vragend aankijkt. ‘Ja, dat klopt. We waren toen beiden met andere dingen bezig en konden elkaar niet meer goed vinden. Daarom besloten we om het open te gooien’, vult Jikke aan. ‘Bedoel je dat jullie toen voor een “open relatie” hebben gekozen?’ vraag ik. ‘Ja’, zegt Tom. ‘Dat werkte eigenlijk heel goed voor ons. Het maakte ons leven weer spannend. Alles wat vanzelfsprekend was, werd ineens bewust en dat was precies wat we toen nodig hadden.’ Jikke knikt instemmend.

‘Het valt mij wel op dat je in de “verleden tijd” praat. Werkte het uiteindelijk dan toch niet meer goed?’ vraag ik aan hen beiden. Ze kijken elkaar even aan. Met zijn blik lijkt hij haar een klein duwtje te geven. Dan vertelt Jikke hoe ze smoorverliefd werd op iemand met wie ze af en toe seks had. En hoe bij die ander na een tijdje ook de vonk oversloeg. Nu is het veel meer dan seks alleen en wil ze degene op wie ze verliefd is geworden absoluut niet meer kwijt.

Na haar verhaal wrijft Jikke even over Toms been. Tom pakt haar hand stevig vast. ‘Maar het lijkt erop dat jullie elkaar ook niet kwijt willen of zie ik dat verkeerd?’ vraag ik voorzichtig. ‘Ik wil haar zeker niet kwijt’, zegt Tom direct. Hij kijkt zijn vriendin even aan. ‘En ik wil ook helemaal niet bij jou weg, maar het is wel erg verwarrend’, zegt Jikke dan. ‘Was er maar een manier waarop we dit allemaal wat minder verwarrend konden maken’, voegt ze er nog aan toe.

Ik leg uit dat sommige mensen seks en liefde prima van elkaar kunnen scheiden. Maar dat er ook een hoop mensen zijn die het moeilijk vinden om deze twee dingen los van elkaar te zien. Veel mensen ontwikkelen dan ook gevoelens voor de personen waar ze seks mee hebben, wat een open relatie lastig kan maken. De kans bestaat immers dat af en toe seks met een ander langzaamaan meer wordt, met een verliefdheid als gevolg.
‘En is het dan nog wel een open relatie, waarbij het meestal gaat om de vrijheid om seks met anderen te mogen hebben?’ vraag ik hardop. ‘Of verschuift het dan richting polyamorie, waarbij er meerdere liefdesrelaties naast elkaar mogen bestaan?’

‘Polyamorie?’, reageert Tom verbaasd. ‘Daar heb ik nog nooit van gehoord, maar is dat dan wat dit nu is?’ ‘Nou ja, wel als deze verliefdheid mag voortbestaan, naast de relatie die jullie samen hebben’, zeg ik. ‘Dan moeten we dat misschien gaan onderzoeken’, zegt Tom. Jikke kijkt hem hoopvol aan.


GEPUBLICEERD IN SANTÉ

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *