Boekentips 2022

door | 21 jul 22 | Tips!

Ik kom er maar gelijk voor uit: Ik hou van boeken… Zelfs zóveel dat ik er één heb geschreven. Mijn debuut Zinderend Leven – Verbeter je seksleven en vergroot je levensgeluk is afgelopen juni uitgekomen en inmiddels overal online en in een boel boekwinkels door heel Nederland te koop!

Maar naast het schrijven van boeken, lees ik ze ook erg graag. In 2022 ben ik weer lekker veel aan het lezen en wil ik opnieuw een aantal boeken met je delen. Hoewel sommigen werken vooral met mijn vakgebied te maken hebben, zijn ze echt niet alleen voor collega’s interessant. Deze boeken zijn voor iedereen geschreven! En de lijst zal gedurende het jaar steeds verder worden uitgebreid…

Hieronder een aantal prachtexemplaren die ik zéker aan kan raden:

And still I rise (1986) – Maya Angelou

Vorig jaar heb ik I Know Why the Caged Bird Sings gelezen en was gelijk verkocht. Wat een vrouw, wat een schrijver, wat een mens! Haar gedichtenbundel And Still I Rise is een klassieker, die moest ik natuurlijk ook gelezen moest hebben. Werkelijk prachtig!

The Body Keeps the Score (2015) – Bessel van der Kolk
Mind, Brain and Body in the Transformation of Trauma

Bessel van der Kolk komt 26 augustus 2022 bij Zomergasten. Als je deze column leest nadat hij daar geweest is, kan je het altijd terugkijken via de website van de NPO. Ik ga in ieder geval kijken, want dit boek heeft lange tijd bovenaan de New York Times bestseller list gestaan… En terecht! In het Nederlands is dit boek uitgebracht onder de naam ‘Traumasporen’. 

De waarheid over Eva (2020) – Carel van Schaik & Kai Michel
Hoe de ongelijkheid tussen vrouwen en mannen ontstond

Dit boek heeft me zeker twee weken in haar greep gehouden. Eén, dat het zo’n dik boek is. En twee, omdat het gewoon zo goed is. Ik was eerder al fan van Noah Yuval Harari. Dit boek heeft een soortgelijke feel, omdat het eveneens de ontwikkeling van de mens schets van de oorsprong tot nu… Maar dan, specifiek gericht op de ongelijkheid tussen vrouwen en mannen en de ontstaansgeschiedenis daarvan. Heel interessant!

Van weerzin naar weer zin (2021) – Carlie van Tongeren & Ingeborg Timmerman
Opnieuw genieten van seks na een negatieve ervaring

Het boek combineert het persoonlijke verhaal van Carlie en de professionele blik van Ingeborg. Een hele mooie samenwerking wat tot een kwetsbaar en leerzaam boek heeft geleid! Een aanrader voor iedereen die een negatieve seksuele ervaring heeft meegemaakt, maar ook voor alle hulpverleners die hier in hun werk mee te maken krijgen. 

Speak up dear! (2012) Farah Nobbe & Natalie Holwerda-Mieras
Over vrouwen, profileren en spreken

Dit boek laat zien dat aan vrouwen andere eisen gesteld worden dan aan mannen, wanneer zij zich profileren. Hoe kan je je vrouw doeltreffend neerzetten en je boodschap helder overbrengen? Dat lees je in dit boek! Farah en Natalie zijn oprichters van Nobbe Mieras, een bedrijf gespecialiseerd in presentatietrainingen, en hebben inmiddels al meerdere boeken over dit onderwerp gepubliceerd.

Krabben (2022) – Daan Borrel & Milou Deelen
Van vrouw tot vrouwIn dit boek nemen Daan Borrel en Milou Deelen je mee op hun zoektocht naar het hoe en waarom van de onderlinge venijnigheid van vrouwen. Zijn vrouwen nou echt krabben die elkaar terug de krabbenmand in trekken? Een mooi afwisselend boek, waarbij verschillende vrouwen aan het woord komen, enkele theorieën besproken worden en Daan en Milou hun inzichten met elkaar delen via een briefwisseling.

Hoe doen we het (2020) – Milou Deelen
Een zoektocht naar het seksleven van vrouwen

Milou Deelen heeft veertien vrouwen geïnterviewd over seks en hun verhalen verwerkt tot dit boek. Onder anderen Hedy d’Ancona, Tjitske Reidinga, Lale Gül en Ellen Laan komen aan het woord. Interessant om al die verschillend ervaringen te lezen, maar ook om de vele overeenkomsten te zien. Opnieuw een mooi boek van Milou!

Polysecure (2020) – Jessica Fern
Attachment, Trauma and Consensual Nonmonogamy

De hechtingstheorie focust zich eigenlijk alleen op monogame relaties. Maar hoe is deze theorie toepasbaar bij non-monogame relaties? Dat lees je in dit boek! Een open benadering en goed geschreven boek, vol nieuwe inzichten en praktische tips.

The New Monogamy (2013) – Tammy Nelson
Redefining Your Relationship After Infidelity

Wanneer je dit boek leest, snap je waar Esther Perel een aantal van haar ideeën heeft opgedaan. Dit boek gaat ervan uit dat een affaire niet het einde van je relatie hoeft te betekenen, maar een startpunt kan zijn om in gesprek te gaan met je partner en je relatie in een nieuwe vorm te gieten. Echt een hele mooie aanpak.

Landlines (2022) – Raynor Winn
The remarkable story of a thousand-mile journey across Britain from the million-copy bestselling author of The Salt Path

Nou ja, de ondertitel zegt alles al… Eerder heb ik The Salt Path en The Wild Silence al aangeraden. Het derde boek van Rayor Winn is net zo prachtig!

Mindset (2018) – Carol S. Dweck
Verander je manier van denken om je doelen te behalen

Een heel interessant en leerzaam boek over de ‘growth and fixed mindset’. Carol S. Dweck legt uit hoe deze twee mindsets tot heel verschillende resultaten kunnen leiden op zo ongeveer alle vlakken van je leven! Op YouTube is trouwens een mooie speech van haar te vinden, ‘Devoloping a Growth Mindset‘ genaamd. Ook heel inspirerend!

The Ethical Slut (2017) – Dossie Easton & Janet W. Hardy
A Practical Guide to Polyamory, Open Relationships, and Other Freedoms in Sex and Love

Inmiddels is dit boek echt een standaardwerk geworden. Een boek dat je eigenlijk gelezen moet hebben, wanneer je geïnteresseerd bent in non-monogamie (in welke vorm dan ook). Non-monogamie is best een ingewikkeld onderwerp, maar door de open en optimistische benadering van Dossie Easton en Janet W. Hardy lijken alle ingewikkeldheden weg te vallen. 

Anders (2022) – Frans de Waal
Gender door de ogen van een primatoloog

Ik weet eigenlijk niet waarom de term ‘gender’ in de ondertitel gebruikt wordt, want aan het begin van het boek legt Frans de Waal volgens mij uit dat bij dieren eigenlijk niet over ‘gender’ kan worden gesproken, alleen over ‘sekse’. Maar goed, naast dat is Anders echt een heel interessant boek, vol prachtige verhalen over het leven van bonobo’s en chimpansees.


0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *