Santé – Aseksueel

door | 1 jun 22 | Santé magazine

Tom zit op de punt van de bank, terwijl zijn vriendin er timide naast zit. Ze wikkelt een pluk haar om een van haar vingers. ‘Marijn heeft dus helemaal geen zin meer in seks,’ zegt hij. ‘En ik begin me behoorlijk zorgen te maken. Wat nou als haar zin nooit meer terugkomt en het voor ons echt afgelopen is, zeg maar.’ Hij kijkt opzij richting zijn vriendin en is dan even stil. ‘Zou ze misschien aseksueel kunnen zijn?’ vraagt hij vervolgens voorzichtig. ‘Daar hoor ik steeds vaker over. Zou dat het kunnen verklaren?’Ik kijk even naar Marijn om haar reactie te peilen, maar ze laat geen reactie zien. ‘Zeg Marijn, wat vind je van de vraag die gesteld wordt?’ Ze laat de pluk haar los. ‘Tja, uhm… mensen die aseksueel zijn hebben geen zin in seks, toch? Dan zou het misschien wel kunnen. Ik heb namelijk ook nooit zin.’ Ze kijkt Tom even aan. ‘Maar heb je ooit wel eens seksuele opwinding gevoeld en zin gehad in seks met een ander persoon?’ vraag ik. ‘Ja, natuurlijk wel, heel vaak,’ zegt ze. ‘En heb je ook wel eens seksuele aantrekkingskracht gevoeld richting Tom en zin in seks met hem gehad?’ Ze lacht. ‘Jazeker, in het begin van onze relatie konden we niet van elkaar afblijven.’ Tom begint ineens ook te stralen.

‘Oké,’ zeg ik, ‘maar wanneer werd die zin dan minder?’ Even denkt Marijn na. ‘Daar vraag je me wat, zeg. Ik heb het idee dat dat heel langzaam afgenomen is. Het werd in de loop van de jaren gewoon steeds minder spannend, snap je.’ Ik kijk begrijpend. ‘Marijn, je zei net dat je nooit zin hebt. Klopt dat?’ Ze knikt. ‘Nou ben ik benieuwd of je wel eens masturbeert en of je dan fantasieën hebt over seks die wat spannender is dan de seks die je hebt met Tom?’ Ik zie dat haar wangen licht verkleuren. ‘Uhm… ja, dat gebeurt wel eens.’

Dan richt ik mij tot Tom. ‘Wanneer mensen aseksueel zijn geven ze doorgaans aan dat ze geen seksuele aantrekkingskracht voelen tot andere mensen. Als ik Marijn zo hoor, geloof ik niet dat ze aseksueel is en ik denk dus ook niet dat ze daarom geen zin heeft in seks.’ Tom legt een hand op de knie van zijn vriendin. Dan richt ik me tot Marijn. ‘Zeg Marijn, zou het kunnen dat de seks gewoon steeds minder opwindend voor je werd en dat je nu nog wel zin hebt in seks, maar niet in de seks die je hebt met Tom?’ Ze bijt op haar wang en knikt. ‘Nou, dan hebben jullie geluk. Want daar kunnen we misschien wel wat aan doen!’ zeg ik opgewekt tegen beiden.


GEPUBLICEERD IN SANTÉ

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *