Santé – De eerste keer…

door | 13 jan 22 | Santé magazine

Hannah zit tegenover me, met haar knieën tegen elkaar gedrukt en haar voeten iets uit elkaar. Een lange vlecht hangt over haar schouder. ‘Ik heb nu al een half jaar een vriend, maar ik durf het gewoon niet,’ begint ze te vertellen. ‘Ik durf gewoon geen seks te hebben.’ Ze zucht. ‘Oh,’ reageer ik, ‘maar zou je het wel willen durven?’ ‘Ik denk het wel,’ zegt ze weifelend. ‘Ik ben alleen zo bang dat het gaat bloeden en pijn zal doen, wanneer het maagdenvlies scheurt.’ Ze bijt op de binnenkant van haar wang en trekt haar schouders een beetje omhoog.

Hannah ziet er jong uit, maar is toch al achter in de twintig. Ze vertelt dat ze inmiddels al best wat geprobeerd heeft op seksueel gebied, maar door haar angst heeft ze nog geen penetratieve seks durven hebben. ‘Wist je dat het maagdenvlies eigenlijk helemaal geen vlies is, maar een dun en flexibel randje?’ zeg ik geruststellend. ‘Het scheurt niet bij de eerste keer en ongeveer de helft van alle vrouwen heeft dan ook helemaal geen bloedverlies. Daar hoef je dus echt niet zo bang voor te zijn.’ Ik zie dat haar schouders langzaamaan wat zakken. ‘Het kan best dat penetratie de eerste keer pijn doet en ook dat het gaat bloeden, maar meestal komt dat doordat de vrouw erg gespannen is of doordat het allemaal wat onhandig gaat. Niet door het scheuren van het maagdenvlies dus!’ Hannah draait het uiteinde van haar vlecht om een vinger. ‘Oh, echt?’ reageert ze opgelucht.

Daarna zie ik echter toch weer twijfel. ‘Maar, het is ook zo definitief, die eerste keer. Ik kan het maar één keer doen en dat is het dan. Dan heb ik mijn maagdelijkheid verloren en dan kan ik niet meer terug.’ Hannah perst haar lippen samen. ‘Maar dat is toch met alles zo,’ zeg ik nuchter. Ze kijkt me aan alsof ze me niet helemaal begrijpt. ‘Alles in het leven kan je toch maar één keer voor het eerst doen,’ verhelder ik. ‘Wat maakt de eerste keer dat je penetratieve seks hebt dan zo bijzonder?’ ‘Uhm, tja…,’ reageert ze. ‘Zo had ik het niet bekeken.’ ‘Bovendien doe je al van alles op seksueel gebied. Je zegt dat je geen seks durft te hebben, maar je hebt het al!’ ga ik verder. Hannah lacht. ‘Weet je, het hele idee van maagdelijkheid is een achterhaald concept. Penetratieve seks is slechts één van de vele dingen die je op seksueel gebied kan doen. Je kan ook lekker fantaseren, seks met jezelf hebben, oraal bevredigd worden, etc. Bij al deze dingen geldt hetzelfde: Wanneer je het voor het eerst doet, verlies je helemaal niets. Je wordt gewoon weer een ervaring rijker!’


GEPUBLICEERD IN SANTÉ

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *