Santé – Vreemdgaan

door | 19 jul 21 | Santé magazine

‘Ze heeft sinds zes jaar een relatie en is gelukkig getrouwd. Maar ineens is ze verliefd geworden op een ander, de broer van een oud-klasgenoot waar ze online weer contact mee kreeg. ‘Het is zó fijn,’ zegt ze stralend. ‘Ik gun mezelf dit gewoon eens een keer.’ Ze glimt ervan. ‘Vreemdgaan, zo veel mensen doen het, maar ik heb dat nog nooit gedaan. Nu doe ik het ook!’ Er klinkt plots wat boosheid in haar stem door. ‘Maar als je zo blij bent met de situatie, waar kan ik je dan mee helpen?’ vraag ik. ‘Nou, ik weet natuurlijk wel dat het moet stoppen, want ik hou van mijn man. Maar bij die ander voel ik mij een ander persoon, een leuker mens.’ Dus je gunt het jezelf, maar je voelt je schuldig en je weet dat het moet stoppen, maar je wil het niet kwijt,’ vat ik samen. ‘Ja, dat is het. Het is heel dubbel, maar ik wil het graag begrijpen.’

De algemene gedachte wanneer mensen vreemdgaan, is dat ze buiten de relatie iets zoeken wat ze binnen de relatie niet kunnen krijgen. Er is dus iets mis met de relatie; ze voelen zich bijvoorbeeld niet gewaardeerd of worden onvoldoende bevredigd. En dit kan ook zeker de reden van een affaire zijn. Ik spreek echter geregeld mensen die blij zijn met hun relatie en hun vaste partner echt niet kwijt willen. Dan is het vaak onvrede over henzelf, waardoor een ander onweerstaanbaar wordt. Want met een ander kan je opnieuw beginnen en een andere kant van jezelf laten zien. Minder serieus, losser en wilder of bijvoorbeeld assertiever, iemand die keuzes maakt en grenzen aangeeft.

‘Dat laatste herken ik,’ zegt ze. ‘Mijn ouders waren altijd druk en ik heb daardoor geleerd om mijzelf weg te cijferen. Dat ben ik ook in mijn relatie gaan doen. Maar weet je, eigenlijk wil ik dat niet meer. Ik wil meer voor mezelf kiezen!’ zegt ze stellig. Nu zie ik waar de boosheid vandaan komt. ‘En dat doe je nu ook, door vreemd te gaan,’ zeg ik. ‘Door met die ander te zijn, doe je iets wat alleen voor jou is en kan je een assertievere kant van jezelf laten zien. Dat voelt goed, daarom word je er zo blij van.’ Ze knikt. ‘Maar je doet datgene wat je wilt nog niet in je werkelijke leven. Het is vaak ook moeilijker om patronen te veranderen, dan opnieuw te beginnen. Maar misschien is dat wel waar dit toe kan leiden. Dat je ziet wat je eigenlijk wilt en daar in je vaste relatie aan gaat werken.’ Ze is even stil. ‘Mijn man zou het wel leuk vinden, als ik vaker aangeef wat ik wil,’ zegt ze dan lachend.


GEPUBLICEERD IN SANTÉ

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *