Santé Q&A: Wat gebeurt er in je lichaam bij een orgasme?

door | 15 jun 21 | Santé magazine

Een tijdje terug gaf ik in een interview met Maike Abma antwoord op de vraag wat er in het lichaam gebeurt tijdens een orgasme. Dit interview is nu te lezen in het nieuwste nummer van Santé magazine, maar natuurlijk ook hieronder…

‘Wat gebeurt er in je lichaam bij een orgasme?’

Door opwinding wordt er veel bloed richting de vulva gepompt. Hierdoor zwelt het op en komt alles op spanning te staan. Als je richting het hoogtepunt gaat, spannen de spieren over je hele lichaam aan, gaat je hart sneller kloppen en adem je sneller. Eerst is er vooral spanning bij de clitoris, maar dit verspreidt zich al snel naar het hele bekkengebied.

Klein of intens

Als je klaarkomt, trekken de spieren in je bekkenbodem ritmisch samen. Vervolgens duren de tussenpozen steeds langer, trekt het bloed in de vulva langzaam weg en neemt de zwelling af. Elk orgasme is anders, maar er is altijd sprake van opgebouwde spanning, ontlading en ontspanning. Bij sommige vrouwen is het orgasme heel klein en lokaal, bijvoorbeeld alleen bij de glans, de eikel van de clitoris. In dit ‘knopje’ van de clitoris – die heel groot is (zo klinkt het alsof dit knopje heel groot is, maar de clitoris in haar geheel is groot, veel groter dan alleen dat knopje) – zit de grootste concentratie zenuwcellen, waardoor het heel gevoelig is. Als een orgasme heel lokaal is, kan je vagina na een hoogtepunt gevoelig blijven. Bij andere vrouwen is een orgasme heel intens: zij voelen tintelingen van hun tenen tot hun kruin. Hoe je een orgasme ervaart, heeft voornamelijk te maken met de mate van opwinding en controle. Ligt er veel druk op het hebben van een orgasme? Of zit je misschien nog met gedachten ergens anders? Dat speelt allemaal mee.

Gedachten uitschakelen

Tijdens een orgasme komt in de hersenen veel oxytocine vrij, ook wel het knuffelhormoon genoemd. Hierdoor voel je een emotionele band met je sekspartner. Ook zien we bewustzijnsvernauwing in de hersenen. De prefrontale cortex, het gedeelte aan de voorkant van je hoofd, wat onder andere planning, redenering en vooruitdenken regelt, is minder actief. Vooral mannen kunnen hun gedachten goed uitschakelen tijdens de seks. Vrouwen blijven vaker alert. Als je zowel lichamelijk als psychisch opgewonden bent – en dat zijn twee heel verschillende dingen – is een orgasme nog intenser.

Geen orgasme

Niet kunnen klaarkomen, kan voor frustratie zorgen. Als je er continu mee bezig bent of je al bijna klaarkomt, wordt de kans op een orgasme nog kleiner. Focus je liever op wat lekker voelt. Hoe meer je dat opzoekt en daarvan geniet, hoe groter de kans op een orgasme. Ook als je een orgasme niet zo belangrijk vindt, raad ik aan om te zoeken naar een manier om de kans op een hoogtepunt te vergroten. Bijvoorbeeld door meer tijd voor jezelf op te eisen en iets te doen wat jij lekker vindt. Een orgasme kan namelijk ook voelen als een beloning. Dat maakt seks tot een fijnere ervaring en zorgt ervoor dat je het sneller opzoekt.

Geschreven door: Maike Abma


GEPUBLICEERD IN SANTÉ

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *