Santé – Bevallig lijf

door | 21 apr 21 | Santé magazine

Ze oogt een beetje vermoeid, zo zonder make-up en met het haar wat in de war. Alsof ze haastig de deur is uitgegaan. ‘Ik had het me gewoon anders voorgesteld’, begint ze. ‘Ik dacht dat ik na zes weken weer seks zou hebben, dat was mij ook gezegd. Maar we zijn nu al vier maanden verder en ik moet er níet aan denken!’ Ik moedig haar aan om verder te vertellen. ‘Ik voel me de hele tijd schuldig, alsof ik faal. Ik wil het wel willen, maar ik kan het gewoon niet opbrengen.’

Zes weken na een geboorte krijgen veel vrouwen te horen dat ze weer ‘seks kunnen hebben’. En sommige vrouwen zijn er dan ook aan toe, maar een heleboel ook niet. Naast de voor de hand liggende fysieke en emotionele gevolgen van het krijgen van een kind, zijn er ook andere factoren die hierbij een rol kunnen spelen.

Zo hebben baby’s nou eenmaal heel veel zorg nodig. Dus je draagt ze dicht tegen je aan, wiegt ze en sust ze, voedt ze en kust ze. En al dat geknuffel kan er voor zorgen dat jouw behoefte aan fysiek contact bevredigd is. Je hebt dan gewoon geen zin in nóg meer aanraking, waardoor partners er soms bekaaid vanaf komen. Maar veel jonge moeders hebben aan het eind van de dag ook het gevoel dat ze niks meer over hebben om te geven. Wanneer je als partner dan toenadering zoekt, is het belangrijk om jezelf af te vragen of ook jij nog iets komt halen óf dat je iets komt brengen?

Bovendien staat het vrouwenlijf in de maanden rond de geboorte volledig ten dienste van het kind, waardoor je lichaam niet als ‘van jou’ kan voelen. En veel vrouwen hebben het juist nodig om te voelen dat hun lijf van hen is, voordat ze ervan kunnen genieten en het met een partner kunnen delen. Pas wanneer je de ruimte voelt om te ontspannen en voor jezelf te mogen zorgen, wordt je lijf langzaamaan weer van jou.

Dat je ‘seks kan hebben’, betekent slechts dat je fysiek voldoende hersteld bent en penetratie weer mogelijk is. ‘Maar seks is niet alleen fysiek en veel meer dan penetratie’, leg ik uit. ‘Praat daarom met je partner over hoe je je voelt en wat je nodig hebt om open te kunnen staan voor intimiteit. Neem de tijd om je lijf weer eigen te maken en elkaar opnieuw te ontdekken.’ Ze zucht. ‘Ik heb mijn lichaam nog niet eens goed durven bekijken sinds de bevalling. Misschien moet ik dat eerst doen?’, zegt ze vragend. ‘Dat lijkt mij een heel mooi begin!’


GEPUBLICEERD IN SANTÉ

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *