Santé – Liefdestaal

door | 17 mrt 21 | Santé magazine

‘Ik weet wel dat hij van me houdt, maar ik vóél het niet’, zegt ze onzeker. ‘Hij pakt me nooit even lekker vast en seks hebben we ook niet vaak. Laatst vroeg ik of hij nog van me houdt en toen zei hij: Natuurlijk hou ik van je, ik zit toch bij je op de bank.’ Ze rolt met haar ogen. ‘Alsof dat een teken van liefde is. Werkelijk!’ De vrouw tegenover mij is duidelijk gefrustreerd door het antwoord van haar vriend. Ze ziet niet hoe tijd met iemand spenderen een teken van liefde kan zijn, terwijl dat voor hem niet meer dan logisch lijkt. ‘Wist je dat mensen op vele verschillende manieren liefde kunnen tonen?’ Voorzichtig peil ik of ze openstaat voor een andere invalshoek. ‘Oja?’, zegt ze. 

In je jeugd leer je hoe je als volwassene liefde laat zien. Wanneer je ouders hun liefde aan je toonden door veel te knuffelen, is de kans groot dat lichamelijk contact later voor jou dé manier wordt om liefde te laten zien. Je hebt dan de neiging om liefde op die manier te uiten, maar ook vaak de voorkeur om liefde op die manier te ontvangen. Wanneer je partner echter op een andere manier geleerd heeft om liefde te tonen, kan dat nogal wat ruis veroorzaken. Alsof jullie dan een andere taal spreken. 

Hoewel er ontelbare manieren zijn om uiting aan je liefde te geven, worden grofweg vijf categorieën onderscheiden. Zo tonen de meeste mensen hun liefde door verbale uitingen, lichamelijk contact, door tijd met een ander te delen, iets voor een ander te doen of cadeaus te geven.

‘Hoe lieten jouw ouders vroeger hun liefde aan jou zien?’, vraag ik haar. ‘Bij ons thuis werd altijd geknuffeld, heel fijn was dat.’ Wanneer ik vraag hoe dat bij haar vriend ging, vertelt ze dat hij uit een hecht gezin komt waar ze veel samen doen en voor elkaar klaarstaan. ‘Zijn vader heeft laatst geholpen bij het leggen van onze vloer, maar als hij langskomt geeft hij mijn vriend alleen een hand.’ Ik leg uit dat zij geleerd heeft om liefde te tonen door lichamelijk contact. Intimiteit en seks vallen daar ook onder, wanneer je eenmaal volwassen bent. ‘Maar je vriend heeft geleerd om liefde te tonen door tijd met je te delen en er voor je te zijn wanneer je hulp nodig hebt, bijvoorbeeld door je op te pikken als de trein ineens niet rijdt.’ Ze lacht. ‘Dat klopt!’ zegt ze. ‘Nu snap ik ook waarom hij het zo fijn vindt als ik zijn favoriete eten voor hem maak. Dat is voor hem een teken van liefde. We moeten elkaars taal gewoon leren begrijpen.’ 


GEPUBLICEERD IN SANTÉ

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *