Santé – Afspraak is afspraak

door | 17 feb 21 | Santé magazine

‘Mijn vrouw wilde meer vrijheid op seksueel gebied. Nou ben ik best ruimdenkend, dus was ik er niet op tegen om de grenzen van onze relatie op te rekken. Ik heb echter wel gezegd dat ik niet wil dat ze het met mensen doet die ik ken. Dat vind ik héél ongemakkelijk. Daar ging ze mee akkoord.’ Ik zie dat ze kalm probeert te blijven, terwijl ze haar vuisten balt. ‘En hoe ging het verder tussen jou en je vrouw?’ vraag ik haar. ‘Nou, ik ben er net achter gekomen dat ze het met een kennis heeft gedaan. Ik geloof het gewoon niet, precies wat ik niet wilde! Er was maar één regel en juist die breekt ze. Ik snap er hélemaal niets van. Ik ben zó boos!’ Haar knokkels worden wit.

Soms willen mensen seks met een ander of verlangen ze naar andere seksuele handelingen dan datgene wat ze met hun geliefde doen. En wanneer hun partners open-minded genoeg zijn om daar niet van te schrikken, kunnen er nieuwe regels opgesteld worden. Je zou denken dat degene die meer vrijheid wil dat waardeert en zich aan de afspraken houdt. Maar vreemd genoeg heb ik vaak het tegenovergestelde gezien. Hoe komt het dat je geliefde toch nèt wat verder gaat dan afgesproken is? Of soms juist dàtgene doet wat verboden is?

Wanneer iemand aangeeft iets anders te willen op seksueel vlak en dit van hun partner mag, blijkt soms dat het niet ‘iets anders’ was wat hen zo aantrok. Het was het feit dat het eerst niet mocht. Soms willen mensen niet de vrijheid om iets te doen, maar de vrijheid om iets zelf te bepalen. Waar de grens ook wordt gelegd, ze voelen dan altijd de neiging om eroverheen te gaan. Want het breken van de regels geeft een gevoel van zelfbeschikking. Grenzen kunnen bovendien erotiserend werken, omdat eroverheen gaan eigenlijk niet hoort of mag. En ‘stout zijn’ verhoogt bij veel mensen de seksuele spanning. Zo kan iets wat aantrekkelijk is, alle aantrekkingskracht verliezen zo gauw het mag. En kan iets wat verboden wordt, ineens onweerstaanbaar lijken. 

Een week later zitten ze beide bij mij op de bank en richt ik mij tot haar vrouw. ‘Jullie geven beide aan samen verder te willen. Ik denk daarom dat het zinvol is om naar jouw hang naar autonomie te kijken. Waar komt dat vandaan en hoe manifesteert zich dat? Natuurlijk wil iedereen de vrijheid om zelf keuzes te maken. Maar het kan desastreuze gevolgen voor je relatie hebben, wanneer je over andermans grenzen moet gaan om een gevoel van zelfbeschikking te ervaren.’ Ze kijkt me aan en knikt.


GEPUBLICEERD IN SANTÉ

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *