Santé – Viva la vulva

door | 6 nov 20 | Santé magazine

‘Ik durf mijn punani aan niemand te laten zien. Volgens mij zit het daaronder helemaal verkeerd!’, zegt de vrouw tegenover mij. ‘Oja?’, vraag ik. ‘Wat klopt er volgens jou dan niet?’ ‘Nou, mijn schaamlippen zijn te lang’, zegt ze terwijl ze bloost. ‘En euh, ik vind het niet fijn om hierover te praten, maar ik denk ook dat er te veel vocht uitkomt. Het is echt vies!’ Ze loopt hier al lang mee rond, maar heeft het nog nooit besproken. De ideeën die ze over haar vulva heeft, maken haar onzeker en houden haar tegen om een relatie aan te gaan. Gelukkig deelt ze haar gedachten nu met mij. 

Bijna dagelijks spreek ik vrouwen die ontevreden zijn over hun vulva. Ze durven zichzelf niet aan te raken of van onder te bekijken. Echt zonde, want vulva’s zijn fantastisch! Wist je bijvoorbeeld dat ‘de vagina’ het inwendige deel van het vrouwelijk geslachtsorgaan betreft en ‘de vulva’ het uitwendige deel, waaronder de clitoris, de lippen en de uitgang van de plasbuis. Vulva’s variëren van vrouw tot vrouw, maar met name de binnenste lippen kunnen sterk verschillen. Bij de meeste vrouwen zijn de binnenste lippen evenwel langer dan de buitenste. Wanneer je opgewonden raakt, zwelt de vulva op en worden de lippen voller. Dit beschermt je lichaam tegen het stoten tijdens seks. Bovendien word je vochtiger, waardoor er makkelijk iets naar binnen kan zonder je lijf te beschadigen. Wanneer je niet opgewonden bent, wordt er ook vocht geproduceerd. Dit beschermt tegen ongewenste bacteriën en houdt je lichaam gezond. En dan is er nog de clitoris, of eigenlijk het ‘clitorale complex’. Want de kittelaar is veel groter dan dat kleine knopje bovenaan de vulva. Onderhuids loopt de clitoris tot ver onder de lippen door. Het heeft duizenden zenuwuiteinden met seksueel plezier als enige doel! Een vulva en een penis hebben trouwens veel dezelfde onderdelen, omdat ze uit hetzelfde embryonale weefsel zijn ontstaan. Ze hebben beide een eikel, voorhuid, klieren, prostaatweefsel en zwellichamen. Onder invloed van opwinding reageren ze bovendien gelijk, ze zwellen op en produceren vocht. En beide geslachtsorganen hebben de mogelijkheid om te ejaculeren. Niet alleen vulva’s zitten dus fantastisch in elkaar, maar over El Pene Precioso zou ook een lofzang geschreven kunnen worden! 

Aan het eind van ons gesprek vraag ik haar om thuis met een spiegeltje te kijken. ‘Zo kan je ontdekken hoe alles er bij jou uitziet en waar het zit’, zeg ik. ‘En als je durft, zou je jezelf ook voorzichtig kunnen aanraken. Dan kan je erachter komen wat bij jou prettig voelt.’ Ze lacht. Terwijl ze haar spulletjes pakt en richting de deur gaat, zegt ze: ‘Volgens mij heb ik nog wel een spiegeltje. En trouwens, hierna ben ik vrij. Dus ik denk dat ik direct begin!’ 


GEPUBLICEERD IN SANTÉ

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *