Santé – Wat is seks?

door | 2 nov 20 | Santé magazine

‘En hebben jullie seks gehad toen jullie op vakantie waren?’ vraag ik aan een stel. ‘Ja!’ zegt ze opgewekt, terwijl hij stellig ‘nee!’ zegt. Beduusd staart ze hem aan. Hij blijft mij strak aankijken en herhaalt zijn antwoord. ‘Nee, we hebben geen seks gehad!’ Vreemd, dat twee mensen eenzelfde gebeurtenis zó anders kunnen beleven. In een poging om de situatie te verhelderen, vraag ik wat ze gedaan hebben. Langzaam verschuift haar blik naar mij. ‘Nou, we hebben uitgebreid gezoend en daarna heeft hij mij gevingerd en heb ik hem oraal bevredigd. We zijn allebei klaargekomen die avond.’ Hij krabbelt aan zijn baard. ‘Ja, zo klinkt het als heel wat, maar het is dus bij voorspel gebleven!’ 

Mensen denken vaak dat seks hetzelfde is als penetratie. En dat seks eindigt met het klaarkomen van de man, want met een slappe penis is penetratie niet mogelijk en houdt de seks dus op. Voor veel mannen is penetratie ook de meest betrouwbare manier om tot orgasme te komen. De eikel wordt binnenin de vagina aan alle kanten gestimuleerd. Voor vrouwen ligt dit nèt even anders. Slechts een klein percentage vrouwen komt klaar door penetratie alleen. Het gevoeligste deel van de clitoris bevindt zich namelijk ten noorden van de ingang van de vagina en krijgt bij penetratie niet altijd de aandacht die ze verdient. Om klaar te komen, hebben de meeste vrouwen clitorale stimulatie nodig. Dat kan tijdens penetratie door met je handen bij te springen, maar ook door alleen te vingeren of door orale seks.

Veel mannen zien dit soort seksuele handelingen meer als voorprogramma. Je wordt erdoor vermaakt, terwijl je op de hoofdact staat te wachten. Maar voor vrouwen is het voorprogramma dus veelal vermakelijker dan de hoofdact. Wat doorgaans als foreplay wordt bestempeld, is voor hen coreplay. Het zou dan ook goed zijn om geen onderscheid meer te maken tussen deze verschillende seksuele handelingen. De één vindt dit lekkerder, de ander dat. Maar het is allemaal seks! 

‘De vraag die ik stelde was niet duidelijk’, zeg ik tegen beide. ‘Het klinkt alsof jullie een leuke avond hebben gehad en al die handelingen noem ik seks. Een volgende keer dat jullie seks hebben, is het handig om te bespreken wat jullie allebei in gedachten hebben. Samen kunnen jullie dan bepalen welke acts op het programma komen te staan. Hierdoor ontstaan minder misverstanden en maken jullie meer ruimte voor variatie.’ Ze kijken elkaar aan. ‘Is vingeren of orale seks voor jou lekkerder dan penetratie?’ vraagt hij voorzichtig. Ze zijn al jaren bij elkaar. Voor het eerst in hun relatie wordt er niet meer van uitgegaan dat penetratie de hoofdact is, maar wordt besproken wat ze lekker vinden. Wat een prachtig vak is dit!


GEPUBLICEERD IN SANTÉ

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *