Santé Q&A: Waarom blijven we te lang in een relatie?

door | 11 sep 20 | Santé magazine

Uit een poll op Instagram blijkt dat maar liefst 74 procent van de Santé-lezeressen toegeeft dat ze weleens te lang in een relatie zijn blijven zitten. Op Santé.nl werd aan mij gevraagd hoe dat komt…

‘Waarom blijf je soms te lang in een relatie hangen, terwijl je diep van binnen weet dat er geen toekomst in zit?’

Veel mensen maken het wel een keer in hun leven mee: de realisatie dat ze veel eerder met een relatie hadden moeten stoppen. Achteraf gezien wist je het al veel langer, maar toch hakte je de knoop niet door. Maar waarom niet? Waarom blijven mensen soms te lang in een relatie hangen, terwijl ze weten dat er geen toekomst in zit?

Er zijn veel verschillende redenen waarom mensen vast blijven houden aan relaties die niet werken. Maar de volgende redenen komen geregeld terug:

Hoop op verbetering

Je krijgt meestal geen relatie met iemand omdat die ander vervelend tegen je doet of omdat de relatie je zo’n naar gevoel bezorgt. Nee! Relaties beginnen meestal omdat de ander juist lief voor je is en omdat het zo goed voelt, wanneer je bij die ander bent. Als een relatie langzaamaan verslechtert, blijven mensen toch vaak de hoop houden dat het ooit weer wordt zoals het was. ‘Ik weet dat hij diep van binnen anders is’ of ‘we kunnen ook heel goed zijn met elkaar’, zijn dan veelgehoorde uitspraken. Natuurlijk moet je in moeilijke tijden je partner wat respijt geven. Maar kijk uit dat je niet houdt van hoe iemand zou kunnen zijn. Hou van wie iemand is!

Angst voor het onbekende

Mensen zijn vaak huiverig om een relatie te beëindigen, omdat ze bang zijn voor het onbekende. Ze weten wat ze nu hebben, niet wat ze zullen krijgen. Uit angst voor wat er komen gaat, blijven ze dan te lang vasthouden aan een iets wat al lang niet meer werkt. Echter, door aan een relatie vast te houden die niet goed bij je past of soms zelfs ronduit slecht voor je is, kan je je steeds minder zelfverzekerd gaan voelen en nog angstiger worden om stappen te zetten. Hierdoor wordt het beëindigen van de relatie steeds moeilijker. Soms is er dan professionele hulp nodig om knopen door te kunnen hakken.

‘Ik ben ook niet de makkelijkste’

Vaak realiseren mensen zich dat ook zij niet altijd de ideale partner zijn en dat hun geliefde best wat te slikken heeft. Ze vinden het daarom logisch dat zij ook moeten incasseren. ‘Een ideale partner bestaat niet, dus in een volgende relatie zal ik weer tegen problemen aanlopen’, hoor ik dan vaak. Natuurlijk heeft iedereen wel wat lastige eigenschappen en zul je bij elke partner irritaties hebben. Maar soms versterken mensen bij elkaar juist de minder mooie kanten, terwijl bij een andere partner je positieve eigenschappen meer naar voren worden gebracht. Probeer in een relatie vooral jezelf te verbeteren, niet de ander, en zoek iemand die het beste in jou naar boven brengt!


GEPUBLICEERD OP SANTÉ.NL

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *