Santé – Sexy leven

door | 7 sep 20 | Santé magazine

De dertigers tegenover mij zien er wat vermoeid uit. Sinds ze een tweeling hebben gekregen, is hun seksleven op een laag pitje gezet. ‘Toch ben ik niet ontevreden’, zegt hij. ‘Het is normaal dat de seks minder wordt, wanneer je kinderen hebt. Mijn ouders hadden ook geen seks meer, nadat er kinderen kwamen.’ Hij zit er zelfverzekerd bij, terwijl zij onrustig met de ring om haar vinger speelt. ‘Mijn ouders flirten nog altijd met elkaar en ik weet zeker dat ze seks hebben. Die passie wil ik ook in onze relatie. We zijn te jong om ons seksleven dood te laten bloeden!’, zegt ze geëmotioneerd. Het is duidelijk dat ze andere verwachtingen hebben over hun seksuele levensloop. En dat gebeurt bij meer stellen!

Het seksleven begint voor de meeste mensen rond de puberteit. Voorzichtig worden dan ook de eerste relaties gevormd, waarna we vaak lange tijd bij één partner blijven. Wanneer je net in een relatie zit, heb je meestal veel behoefte aan seks. Je kan niet van elkaar afblijven. Maar wanneer er kinderen komen, verandert alles en neemt de zin in seks vaak af. Dit betekent echter niet dat je seksleven hoeft te eindigen. Uiteindelijk pakken de meeste stellen hun seks weer op, wanneer de kinderen doorslapen en er een nieuw ritme gevonden is. 

Tijdens de overgang raakt opnieuw alles van slag. Je hormoonhuishouding verandert, wat natuurlijk invloed heeft op je seks. Maar anders dan vaak gedacht wordt, blijkt de meerderheid van de vrouwen na de overgang geen seksuele klachten te ervaren en behouden de meeste mensen hun zin in seks. Ook deze periode hoeft dus niet het einde van je seksleven te betekenen. 

Op nog latere leeftijd worden we vaak met allerlei fysieke uitdagingen geconfronteerd die ons seksleven overhoop kunnen gooien. Maar tegen de verwachting in wordt seks voor de meeste mensen gedurende hun leven juist steeds bevredigender! Je bent op elk moment natuurlijk vrij om met seks te stoppen. Maar je seksleven hoeft niet te eindigen, wanneer je in een bepaalde fase bent beland.

‘Ooit heb ik een 86-jarige vrouw in behandeling gehad. Ze wilde haar seksleven een boost geven en hoopte op spannende ideeën van mijn kant’, zeg ik tegen de dertigers. ‘Als jullie dat beide willen, kan ook júllie seksleven altijd in beweging blijven!’ Hij kijkt geïnteresseerd. ‘Jullie hebben verschillende ideeën over de seksuele levensloop en het is goed dat dit nu uitgesproken is. Een volgende stap is het zoeken naar overeenkomsten. Wat zouden jullie beide spannend vinden om weer op te pakken? En zijn er wellicht nieuwe dingen die jullie durven te proberen? Een speeltje of een andere plek? Een fantasie die waarheid kan worden? Maak je leven sexy en de seks blijft leven! Ik zag direct dat de radartjes in hun hoofd begonnen te draaien. 


GEPUBLICEERD IN SANTÉ

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *