Boekentips 2020

door | 19 aug 20 | Tips!

Ik kom er maar gelijk voor uit: Ik hou van boeken! En dan niet via een e-reader of koptelefoon… Nee, ik hou van het échte werk. De geur van het papier, het gevoel en het gewicht. Heel onhandig al die boeken in je tas, maar heerlijk tegelijkertijd! Ook in 2020 ben ik weer lekker veel aan het lezen en zou ik graag een aantal van die boeken met je delen.
Hoewel sommigen werken vooral met mijn vakgebied te maken hebben, zijn ze echt niet alleen voor collega’s interessant. Deze boeken zijn voor iedereen geschreven! En de lijst zal langzaamaan steeds verder worden uitgebreid…

Hieronder vind je een aantal ‘snoepjes’ die ik zéker aan kan raden:

She Comes First (2009) – Ian Kerner 
The thinking man’s guide to pleasuring a woman

Geschreven door een man, voor mannen… Maar stiekem ook heel leuk voor vrouwen om te lezen. Ian Kerner geeft inzicht in vrouwelijk seksueel genot en legt stap voor stap uit hoe een vrouw oraal te bevredigen. Ooit enige onzekerheid gevoeld op dit gebied? Dit is hét boek om te lezen!

Essays in Love (1993) – Alain de Botton

Ongelofelijk dat Alain de Botton, de oprichter van The School of Life, dit boek op zijn 21e geschreven heeft! Wat een wijsheid op het gebied van de liefde en hoe herkenbaar voor eenieder die ooit verliefd is geweest!

Girls & Sex (2016) – Peggy Orenstein 
Navigating the complicated new landscape 

Peggy Orenstein heeft inmiddels meerdere New York Times bestsellers geschreven over meiden en seks, waaronder Cinderella ate my daugther. Zo’n goeie titel! Voor Girls & Sex heeft ze vele meiden geïnterviewd o.a. over hook-up culture, een fenomeen dat we in Nederland niet zo kennen, maar dat in de Verenigde Staten een grote rol speelt in het intieme leven van jongeren. Shocking!

Boys & Sex (2020) – Peggy Orenstein
Young men on hook-ups, love, porn, consent and navigating the new masculinity 

In navolging op haar boek Girls & Sex heeft ze dit boek geschreven. Voor Boys & Sex interviewde ze vele jonge mannen om hun kant van het verhaal te horen. Hoe beleven zij hook-ups? Hoe zien zij ‘consent’? En wat is ’toxic masculinity’?

Big Magic (2015) – Elizabeth Gilbert 
Creative living beyond fear 

Iedereen kent Elizabeth Gilbert natuurlijk van haar boek Eat, Pray, Love. Maar ze heeft meer geschreven dan dat… In Big Magic worden alle redenen benoemd om iets creatiefs niet te delen met de rest van de wereld. Vervolgens worden al die redenen één voor één getackeld. Een fantastisch boek voor elke creatieveling!

The best most awful job (2020) – Edited by Katherine May 
Twenty writers talk honestly about motherhood

Ik kocht dit boek omdat Hollie McNish, schrijfster van o.a. Nobody Told Me (lees dit boek!), eraan bijgedragen heeft. Het boek bestaat uit twintig verhalen over het moederschap. Mooi om te lezen hoe dit door iedere moeder anders beleefd wordt, afhankelijk van de omstandigheden, je persoonlijkheid, kind(eren), e.d. Voor iedereen zit er wel een herkenbaar verhaal tussen.

Can Love Last? (2002) – Stephen A. Mitchell
The fate of romance over time

Esther Perel raadde dit boek aan, toen ik haar enige tijd terug tijdens een congres zag. Ze vertelde dat het een standaardwerk is dat iedereen die zich bezighoudt met relaties en seks gelezen zou moeten hebben. Het is één van de boeken waar haar eigen denken sterk door beïnvloed werd. Wanneer je dit boek leest, snap je dat gelijk!

Het moois dat we delen (2019) – Ish Ait Hamou

Ish Ait Hamou, een Belgische schrijver, vertelt het verhaal van Soumia en Luc en hun twee werelden die toevallig kruisen. Goede intenties, onjuiste overtuigingen en een noodlottig eind. Prachtig, prachtig, prachtig!

Male Sexuality (2009) – Michael Bader
Why women don’t understand it and men don’t either

Na allerlei boeken over vrouwelijk seksualiteit en seks in relaties te hebben gelezen, werd het tijd om mij wat meer te verdiepen in mannelijke seksualiteit. In Male Sexuality legt Michael Bader o.a. heel goed uit wat de functie en diepere betekenis van seksuele fantasieën kan zijn. Echt heel interessant!

Loving Bravely (2017) – Alexandra H. Solomon
20 Lessons of self-discovery to help you get the love you want

Hoe kan je jezelf beter begrijpen en met die kennis op zak betere relaties aangaan? Het boek staat vol met goede vragen om aan jezelf te stellen en opdrachten om het inzicht in jezelf te vergroten. Een praktisch zelfhulpboek, wanneer je liefdesleven niet loopt zoals je graag zou willen.

Homo Deus (2017) – Yuval Noah Harari
A brief history of tomorrow

Ik zag Yuval Noah Harari in gesprek met Adriaan van Dis en heb gelijk al zijn boeken besteld. Sapiens (2015) en 21 Lessons (2019) had ik al gelezen en nu ben ik eindelijk ook aan zijn tweede boek toegekomen. Wat een kennis heeft Harari, ontzagwekkend! En hij weet het ook nog eens heel fijn te brengen. Je blijft gewoon lezen!

Becoming Cliterate (2017) – Laurie Mintz
Why orgasm equality matters and how to get it

Onlangs heb ik mij opgegeven voor een workshop met Laurie Mintz. Deze workshop gaat over het boek Becoming Cliterate, dus dat moet ik wel gelezen hebben! Echt een heel leuk boek, vol met feitjes en goeie tips. Het is een beetje een mix tussen Come as you are van Emily Nagoski, over vrouwelijke seksualiteit, en She Comes first van Ian kerner, waar Mintz overigens vaak aan refereert. Ben heel benieuwd naar de workshop!

Love Worth Making (2018) – Stephen Snyder
How to have ridiculously great sex in a long-lasting relationship

Okay, dit is by far het beste boek dat ik in tijden gelezen heb! De schreeuwerige titel doet een boek vermoeden met wat praktische tips en easy answers, maar niets is minder waar. Het boek klopt gewoon van begin tot eind en bespreekt de diepere onderstroom van relationele en seksuele problematiek. Inspirerend en jaloersmakend goed!

The salt path (2019) – Raynor Winn
A memoir

The salt path vertelt het autobiografische verhaal van Ray en Moth, een echtpaar dat dakloos wordt en besluit het South West Coast Path te lopen. Nu heb ik zelf in Cornwall gewoond en vele uren op dezelfde kliffen doorgebracht. Heerlijk om door dit boek weer even terug te zijn in Newquay, St Ives, Land’s End, Minack Theatre en Penzance! Een prachtig boek over verlies en volharding. Hopen dat het vervolg, The wild silence, onder mijn kerstboom komt te liggen!

The erotic Mind (1995) – Jack Morin
Unlocking the inner sources of sexual passion and fulfillment

Dit boek werd meerdere keren besproken op Sessions, het online platform van Esther Perel. En ik snap waarom! The Erotic Mind is in 1995 uitgebracht. Het eerste boek van Esther Perel, Mating in Captivity, kwam uit in 2007 en het is duidelijk waar ze haar inspiratie vandaan gehaald heeft! Dit boek is denk ik de voedingsbodem voor een aantal van haar latere ideeën geweest. Heel leuk om te lezen… Een erg goed boek over seksuele fantasie, erotiek, seks en relaties!

The wild silence (2020) – Raynor Winn

Tot de kerst kon ik niet wachten, dus toch maar aan dit boek begonnen. Ik werd gewaarschuwd dat het minder mooi zou zijn dan The salt path, maar niets is minder waar! Waar Ray en Moth in het eerste deel in Cornwall over de kliffen klauteren, wandelen ze in het vervolg door de hooglanden van Schotland en op het vulkanische IJsland. In een vervallen boerderij vinden ze uiteindelijk hun rust. Ik weet niet hoe ze het doet, maar Raynor neemt je vanaf de eerste bladzijde mee op haar tocht… Ik heb gelijk wandelschoenen gekocht!

Untamed (2020) – Glennon Doyle
Stop pleasing, start living

Blijkbaar was ze al een New York Times bestselling auteur, maar ik had nog nooit van haar gehoord. Vreemd! Ik herkende veel ideeën in haar boek die ik ook al ergens anders ben tegengekomen. Inzichten uit J.K. Rowling’s Harvard commencement speech (2008), ideeën die ik eerder in de TEDtalk van Tony Porter heb gehoord, gedachten die ik herken uit boeken van Brene Brown en Elizabeth Gilbert. Maar Glennon Doyle heeft al deze ideeën bij elkaar gebracht, prachtig beschreven en aan elkaar gelijmd met persoonlijke ervaringen. Een inspirerend boek dat elke vrouw zou moeten lezen…

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *