Santé Q&A: Heb je in de zomer meer zin in seks?

door | 21 jul 20 | Santé magazine

Een tijdje terug gaf ik in een interview met Maike Abma antwoord op de vraag of het klopt dat we in de zomer meer zin hebben in seks. Dit interview is nu te lezen in het zomernummer van Santé magazine, maar natuurlijk ook hieronder…

‘Heb je in de zomer meer zin in seks?’

Of je zin hebt in seks hangt van een aantal dingen af, zoals hormonen, de context en de aanwezigheid van erotische prikkels. Als deze dingen er in de zomer niet zijn, kan de zon nog zo hard schijnen, maar gebeurt er weinig. Het is dus niet zo dat de zomer automatisch zorgt voor meer zin in seks. Wel nemen de seksuele prikkels in de zomer toe, is de context vaak gunstiger en veranderen je hormonen. Daardoor kun je in de zomer meer zin in seks ervaren.

Seksuele prikkels

Die zogenaamde context is in de zomer beter, omdat mensen vaker vrij hebben, op vakantie gaan en meer leuke dingen doen. Ze voelen zich daardoor meer ontspannen. Bovendien zijn ze vaker buiten, hebben ze meer sociale contacten en is er dus meer gelegenheid om nieuwe mensen te ontmoeten. In de zomer word je ook continu blootgesteld aan seksuele prikkels: mensen in zwemkleding, blote lijven. En door de zon maakt ons lichaam meer vitamine D, endorfine en serotonine aan. Dat zorgt ervoor dat we ons fitter en fijner voelen. In een vaste relatie kun je ook door een nieuwe plek, zoals een vakantieadres, meer zin ervaren.

Druk ligt hoog

Dat we in de zomer meer tijd hebben, betekent ook dat je juist meer druk kunt voelen om seks te hebben. Normaal zeg je misschien tegen je partner dat je vroeg op moet of geen tijd hebt, maar nu is er geen excuus meer. Voor een weekendje weg geldt hetzelfde. Je slaapt in een mooi hotel, in een groot bed, er is een bubbelbad. Je hebt het gevoel dat je partner van alles verwacht, omdat de setting ernaar gemaakt is. Door die gedachte vergaat meteen alle zin in seks.

Prikkels opwekken

De seksuele prikkels die je in de zomer ervaart, kun je ook binnenshuis opzoeken. Je hoeft dus niet te wachten op zonovergoten dagen. Ik heb weleens aangeraden om thuis het zomergevoel te creëren: zet de verwarming wat hoger, trek een bikini aan en ga met een cocktail in de woonkamer zitten. Een andere manier om het spannend te houden, is door jezelf en de ander te blijven ontdekken. Dat hoeft niet extreem, maar kan ook door eens uitgebreid met elkaar te zoenen.

Geschreven door: Maike Abma


GEPUBLICEERD IN SANTÉ

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *