Santé – Yes, you can

door | 14 jul 20 | Santé magazine

‘Ik dacht zelfs dat ik geen seksuele gevoelens had. Maar die heb ik wel, dat weet ik nu. Ik durf er alleen niets mee te doen. Een ander teasen of initiatief nemen tot seks… Ik word er zó ongemakkelijk van. Ik heb mezelf ontelbare keren voorgenomen het te doen, maar doe het nooit!’  Er zit een mooie vrouw tegenover me, een carrièretijger en toegewijd moeder. Geslaagd op alle vlakken, behalve in bed. Waar ze zich anders zo zelfverzekerd voelt, wordt ze in de slaapkamer overvallen door twijfels. Ze mist de moed om op seksueel vlak te doen wat ze zou willen. Het seksueel zelfvertrouwen ontbreekt.

Seksueel zelfvertrouwen beïnvloedt elk aspect van je seksuele leven. Het bepaalt hoe je je verhsoudt tot jezelf en anderen, met wie je seks hebt en wat je dan doet. Fijn als je het hebt… Maar wanneer het mist, weet dan dat je er iets aan kan doen! Om je seksuele zelfvertrouwen te vergroten, is het goed om de volgende vragen te stellen en op zoek te gaan naar jouw antwoorden:

Wat vind je van je eigen lichaam? Veel vrouwen vergelijken zichzelf met foto’s van modellen in magazines en op billboards. Ze worden er onzeker van en schamen zich als ze bekeken worden. Wil je je seksuele zelfvertrouwen verbeteren, is het belangrijk om je lijf te accepteren zoals het is en jezelf te durven laten zien. Je hoeft er niet op een bepaalde manier uit te zien om van seks te mogen genieten! 

Vraag je ook eens af wanneer jij je sexy voelt. Helpt het als je jezelf verzorgt of iets moois hebt aangetrokken? En welke context zorgt voor zin in seks? Is dat als je ontspannen bent, als je je sterk en onafhankelijk voelt of juist wanneer jij en je partner verbondenheid ervaren? Wat is voor jou belangrijk om in de stemming te komen?

En als je eenmaal in bed bent beland, wat vindt je dan fijn? Wanneer je een grote mate van seksueel zelfvertrouwen hebt, weet je wat je lekker vindt, maar respecteer je ook je eigen grenzen. Je durft je kwetsbaar op te stellen en duidelijk te maken waar je naar verlangt. Bovendien heb je de moed om je los te maken van de verwachtingen van anderen. Want in de slaapkamer geldt eigenlijk maar één regel: pleasure is the measure! Doe je datgene wat prettig voelt of waar jullie plezier aan beleven, dan doe je het goed. 

Aan het eind van ons gesprek, daag ik haar uit. ‘Wanneer jij de moed hebt om eerlijk naar jezelf te kijken, durf ik te beloven dat je seksuele zelfvertrouwen verbetert.’ Ze antwoordt met een glimlach.


GEPUBLICEERD IN SANTÉ

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *