Santé – Chemie in bed

door | 16 jun 20 | Santé magazine

‘Vanaf de eerste keer voelde ik eigenlijk al dat we geen goede match waren. Maar hij wist me te overtuigen dat het tijd nodig had, dat we elkaars lichaam moesten leren kennen. Maar nu, bijna negen jaar later en twee kinderen verder passen we nog steeds niet bij elkaar. Ik heb de hoop opgegeven dat we ooit écht goede seks zullen hebben!’ De wanhoop was voelbaar in elke zin van de e-mail waarmee ze zich aanmeldde. ‘Kan je ons helpen om ons seksleven nog iets te verbeteren?’ Helaas is ze niet de enige… Veel mensen hebben het gevoel vast te zitten in een relatie, waarbij het op seksueel vlak niet past. Maar wat zorgt voor seksuele aantrekkingskracht tussen mensen? En kan je leren om goede seks met elkaar te hebben, wanneer de match er niet is?

Of je een ander seksueel aantrekkelijk vindt, hangt van veel factoren af. Zo worden sommige fysieke kenmerken bijna universeel aantrekkelijk gevonden, denk bijvoorbeeld aan brede schouders of een smalle taille. Maar wanneer je iemand fysiek aantrekkelijk vindt, wil dat nog niet zeggen dat je in bed een goede match bent. Of een ander op seksueel gebied goed bij je past, lijkt weer samen te hangen met hoe iemand ruikt! Als je de lichaamsgeur van je partner lekker vindt, kan dat betekenen dat jullie genetisch erg van elkaar verschillen. En dat trekt aan, omdat het de kans op gezond nageslacht vergroot. Is er echter een grote overeenkomst tussen bepaalde genen, dan vind je de ander onaangenaam ruiken. Stellen hebben dan minder vaak seks met elkaar en vinden de seks die ze hebben minder bevredigend.

Onbewust vallen vrouwen vaak voor een partner die ze lekker vinden ruiken. Maar wanneer je de pil gebruikt, verandert deze voorkeur. Je kiest dan vaker voor een partner waarbij bepaalde genen sterk overeenkomen. Voor iemand die tussen de lakens misschien minder goed bij je past. Bovendien is goede seks voor velen zeker niet het belangrijkste, wanneer het om partnerkeuze gaat. En zo kan het gebeuren dat je na jaren aanmodderen in bed beseft dat je een hele fijne relatie hebt, maar zonder enige seksuele chemie. 

‘We willen niet uit elkaar, maar er moet wel iets veranderen!, zeiden ze beide tijdens een gesprek. ‘Wanneer de seks niet vanzelf gaat, zal je er meer energie in moeten stoppen. Ik denk dat het goed is als jullie beter met elkaar leren praten over seks. Vervolgens kunnen we bespreken wat jullie opwindt en wat jullie anders zouden willen in de slaapkamer. Wat zijn jullie fantasieën? Daarna bedenken we samen hoe dit in de praktijk te brengen en gaan jullie aan de slag’. Ze luisterden aandachtig. ‘Ik weet niet of de vonken er vanaf zullen spatten, maar het kan wel beter gaan passen’, zei ik nog. Ze keken elkaar aan. ‘We proberen alles!’ 


GEPUBLICEERD IN SANTÉ

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *