Santé – Going solo

door | 18 mei 20 | Santé magazine

Tegenover mij zit een stel dat nog niet zo heel lang bij elkaar is. Hoewel het wat stroef loopt, zijn ze echt van plan hun relatie te laten slagen. Tijdens het gesprek kijkt hij me strak aan, terwijl zij aangeslagen haar betoog houdt. ‘Ik snap het gewoon niet. We hebben echt fijne seks samen en tóch trekt hij zich soms af. Wanneer de seks binnen je relatie goed is, heb je daar toch geen behoefte meer aan!’

Masturbatie binnen een relatie is voor meer mensen een strijdpunt. Niet vreemd, want de meningen over zelfbevrediging lopen op z’n zachts gezegd uiteen. Van ‘het is vies om aan jezelf te zitten’ tot ‘zelfliefde is goede zelfzorg’ en van ‘aftrekken is hetzelfde als vreemdgaan’ naar ‘iedereen heeft recht op z’n eigen seksuele leven’. Wat mij betreft zijn de voordelen overduidelijk in de meerderheid!

Je seksuele leven begint meestal door je eigen lijf te ontdekken. Hierdoor kom je er langzaamaan achter wat voor jou fijn voelt en wat je opwindt. Deze kennis neem je mee tijdens de eerste seksuele ervaringen met een ander. Je eigen seksuele ontdekkingstocht, legt zo de basis voor de seks die we later met anderen hebben. Maar doordat je je een leven lang blijft ontwikkelen, zal ook datgene wat je lekker en opwindend vindt aan verandering onderhevig zijn. Door middel van zelfbevrediging kan je je eigen seksuele beleving steeds opnieuw exploreren en zodoende steeds nieuwe input leveren aan de seks die je met een ander deelt.   

Seks met jezelf en seks met een ander zijn voor veel mensen bovendien ècht verschillende bezigheden. Waar je tijdens de seks met een ander hopelijk rekening houdt met de behoeften van je partner, kan je je tijdens soloseks volledig op jezelf richten. Je mag fantaseren wat je wilt, doen waar je zin in hebt en doorgaan zolang daar behoefte aan is. Eén kanttekening is wel, dat masturbatie hierdoor zo aantrekkelijk kan zijn dat het de seks met anderen in de weg gaat zitten. Maar onder normale omstandigheden kunnen zelfbevrediging en een bevredigend seksleven met je partner zeer goed naast elkaar bestaan!

Hierbij is het belangrijk om te bedenken dat partners van elkaar verschillen, zéker ook op seksueel vlak. Twee mensen hebben nooit op hetzelfde moment evenveel behoefte aan hetzelfde. Dit betekent dat jouw wensen niet altijd ingewilligd zullen worden. Je hebt immers geen recht op andermans lichaam en de ander is niet verantwoordelijk voor de bevrediging van jouw seksuele behoeften, ook niet wanneer je in een relatie zit! Masturbatie vergroot je autonomie. Want wanneer je je eigen behoefte kan bevredigen, maakt dat je minder afhankelijk van een ander. Dit vermindert de druk die partners soms op elkaar leggen, wat de seks die ze hebben veel goed kan doen. 

Het stel tegenover me zit aandachtig te luisteren. Zolang zijn aftrekken niet de overhand neemt, kan het hun seks verrijken en verbeteren. En dat geldt voor ons allemaal… dus bevrijd jezelf en go solo!


GEPUBLICEERD IN SANTÉ

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *