Santé – Ga voor GROOTS

door | 23 mrt 20 | Santé magazine

‘Ik snap heus wel wat je zegt’, zei ze een beetje geïrriteerd. ‘Ik weet dat er niks mis is met mijn lijf, maar toch ben ik te dik. Ik vind het niet mooi en ik durf mijzelf niet aan een ander te laten zien!’ Met haar vinger prikte ze een paar keer in haar buik. Toen ik vroeg waar het idee vandaan kwam dat ze te dik zou zijn, antwoordde ze: ‘Volgens mij heb ik dat altijd al gevonden’. ‘Maar dat geloof ik niet!’, was mijn antwoord. ‘Je kan het je alleen niet meer herinneren…’

Wanneer jonge kinderen voor de spiegel staan, kijken ze nieuwsgierig naar hun eigen lichaam. Ze bestuderen zichzelf zónder oordeel en zwaaien tevreden naar hun spiegelbeeld. Lang duurt deze onbevangenheid voor de meesten echter niet. Een groot deel van de pubermeiden geeft aan zichzelf te dik of niet mooi genoeg te vinden. En veel jonge meiden zijn bezig met lijnen, terwijl ze een normaal gewicht hebben.

Eén van de redenen waarom pubermeiden zo negatief over hun uiterlijk zijn, is omdat ze van jongs af aan bestookt worden met beelden waarbij de focus op dun zijn en schoonheid ligt. Deze beelden zijn echter gemanipuleerd, waardoor het huidige schoonheidsideaal onrealistisch is. Bovendien is het aantal beelden waarmee ze geconfronteerd worden de laatste decennia explosief toegenomen. En wanneer je je hele leven voorgeschoteld krijgt dat je in de kleinste maat moet passen, ontstaat natuurlijk al snel het idee dat je te dik bent. En dit idee is besmettelijk! Wanneer moeders ontevreden zijn over hun uiterlijk, zijn hun dochters ook vaker ontevreden over het eigen lijf. 

Heel belangrijk dus dat vrouwen beseffen dat het schoonheidsideaal waar we dagelijks mee geconfronteerd worden niet reëel is. Het veroorzaakt een onnodig negatief lichaamsbeeld en vergroot onze onzekerheid. Het vreemde is echter dat vrouwen hier vaak wel bewust van zijn, maar dat het negatieve effect daarmee niet weg is. ‘Ik snap het wel, maar tóch ben ik te dik!’ Kunnen we als volwassenen dan nooit meer tevreden voor de spiegel staan? Die beelden zijn niet meer te wissen, toch? Misschien niet… Maar overschrijven kan wel! 

Door de blootstelling aan onrealistische beelden bewust te beperken en op zoek te gaan naar positieve informatie kan je lijfbeeld stap voor stap herstellen. Wanneer je bovendien de focus op dun zijn en schoonheid verlegt naar alle mooie dingen die je met jouw lichaam kan, komt de waardering voor dat prachtige lijf van jou langzaamaan weer terug. Jij hebt de macht om het proces te keren. Dus streef niet langer naar de kleinste maat, maar ga juist voor groots! De leukste versie van jezelf: lekker in je vel, positief en zelfverzekerd. Er is er tenslotte maar één zoals jij… en jij bent GROOTS!


GEPUBLICEERD IN SANTÉ

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *