Santé – Huidhonger

door | 14 jan 20 | Santé magazine

‘Ik weet me gewoon even geen raad’, verzuchtte ze, toen ze tegenover me zat. ‘Intimiteit en seks zijn altijd heel belangrijk voor me geweest. M’n lief dichtbij me voelen, huid op huid… Maar op het moment dat mijn huid kapot ging, viel ook mijn verlangen om aangeraakt te worden aan stukken. M’n vriend wil heus nog wel, maar ik voel me helemaal niet sexy!’   

In Nederland hebben meer dan een miljoen mensen last van een huidaandoening. Velen daarvan hebben door hun huidproblemen ook last van seksuele problematiek. Van de mensen met atopisch eczeem en psoriasis blijkt zelfs meer dan de helft problemen in de slaapkamer te hebben! Eigenlijk wel logisch, want onze huid bedekt ons hele lijf. Het is hèt orgaan waar we mee voelen, waarmee we een ander kunnen raken en geraakt kunnen worden. De huid is essentieel voor intimiteit en seks, voor het maken van contact en het behouden van bevredigende relaties. En… ‘De kwaliteit van onze relaties bepaalt de kwaliteit van ons leven’, zo zegt Esther Perel.

De redenen waarom mensen met een huidziekte last hebben van seksuele problematiek lopen uiteen. Soms is de oorzaak helder, bijvoorbeeld bij huidaandoeningen aan de geslachtsdelen. Maar roodheid, bultjes of schilfers op andere plekken van het lichaam kunnen ook voor seksuele klachten zorgen. De reden is dan vaak dat mensen zich minder aantrekkelijk voelen. Ze zijn onzeker over hun uiterlijk en hebben daardoor moeite met het maken van contact. Ook pijn, een branderig gevoel of jeuk kunnen problemen in bed veroorzaken. Doordat mensen niet lekker in hun vel zitten, worden ze minder graag aangeraakt en neemt de zin in seks soms af. Oftewel, door huidproblemen geven we ons letterlijk en figuurlijk minder makkelijk bloot! 

En dat terwijl lichamelijk contact zó belangrijk voor ons is… Mensen kunnen niet zonder! Of het nu om een liefdevolle omhelzing gaat of om spetterende seks, aangeraakt worden zorgt ervoor dat we ons veilig voelen en verbonden met anderen. Hierdoor krijgt je immuunsysteem een boost en voel je je fit en ontspannen. Je straalt meer zelfvertrouwen uit en staat open voor contact… En dat maakt je weer enorm aantrekkelijk!

Praten over seks, is niet altijd makkelijk. Maar de vrouw die tegenover mij zat, had na lang twijfelen tóch open kaart gespeeld. ‘Ik heb de dermatoloog verteld over de invloed op mijn seksleven, hoe erg ik het allemaal vind. En nu zit ik hier bij jou…’ Door oefeningen om haar lijfbeeld te verbeteren, leerde ze haar huidziekte te accepteren en kon ze weer zien hoe prachtig ze is. En door open gesprekken met haar vriend, merkte ze dat hij haar nog nèt zo sexy vindt als voorheen. Langzaamaan durfde ze zich weer aan hem te laten zien. ‘Het klinkt gek, maar ik voel me weer heel!’, vertrouwde ze me toe. Zo zie je maar weer… Iedereen heeft aanraking nodig en mensen met een huidaandoening zéker. Dus stel je open en maak contact. Laat je raken, voel je sexy!


GEPUBLICEERD IN SANTÉ

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *