Over bloemetjes en bijtjes (info voor jongeren)

door | 3 okt 19 | Tips!

Veel ouders worstelen met de vraag hoe ze hun kind moeten voorlichten over seks. Hoe vertel je ze over ‘de bloemetjes en de bijtjes’? Helemaal in deze tijd van pornografie en sociale media. Soms lijkt het wel alsof jongeren alles al weten… Maar krijgen ze wel de juiste informatie? En worden ze niet alleen gewaarschuwd, maar leren ze ook hoe fijn seks kan zijn als je jezelf kent en aan kan geven wat je wilt? Waar kunnen jongeren goede informatie vinden?

Hieronder vind je een aantal organisaties, websites en boeken die je op weg kunnen helpen. Toegankelijk en positief, speciaal voor jongeren (…en hun ouders).

Maar HOE dan?!
Samen lezen over lichaam, liefde en baby’s maken

Karin Middelburg en Philippine van der Goes hebben een super cool voorlichtingsboek geschreven voor kinderen met prachtige illustraties van Agnes Loonstra. Lekker open en inclusief met de stamp of approval van de stichting Seksueel Welzijn Nederland (SWN) op de achterzijde… net als op mijn eigen boek!  

Rutgers
Rutgers Kenniscentrum Seksualiteit

Rutgers doet al jaren onderzoek naar seksualiteit, geeft voorlichting en verzorgt lesmateriaal op scholen. Een geweldige organisatie met gedreven medewerkers! Op hun website is veel nuttige informatie te vinden over alles wat met seks te maken heeft, zowel voor jongeren als volwassenen, voor zorgprofessionals en mensen uit het onderwijs. Neem eens een kijkje!

Sense
De betrouwbare website over seksualiteit voor jongeren van 12 tot 25 jaar

Op deze website vind je alles over het lichaam, seks, anticonceptie, SOA’s, etc. Je kan contact opnemen voor advies of hulp en er worden verschillende manieren aangeboden om informatie in te winnen en vragen te stellen. Lekker interactief en toegankelijk voor jongeren.

Helpwanted
Advies bij online seksueel misbruik voor jongeren

Online seksueel misbruik is geen fijn onderwerp, maar voor jongeren wel belangrijk om kennis over te hebben. Veel jongeren krijgen er namelijk mee te maken, doordat ze online ongevraagd seksueel benaderd worden, doordat naaktfoto’s ongewild worden gedeeld of seksvideo’s tegen hen worden gebruikt. Via helpwanted.nl kan je informatie vinden, anoniem advies inwinnen en hulp krijgen.

Make Love
Een heel cool voorlichtingsboek voor jongeren geschreven door Ann-Marlene Henning en Tina Bremer-Olszweski (2013). Vol mooie foto’s en leuke graphics. Omdat alle ouders dit boek ook wilde lezen, hebben de auteurs een paar jaar later een versie voor ’45-plussers’ gemaakt, Make More Love (2015). Ook een aanrader!

De Sekszusjes
Inmiddels zijn er al twee seizoenen van de Sekszusjes, waarin de zussen Krista en Marcelle in een decor van gepapiermacheede borsten, vulvas en piemels, heel open over hun eigen ervaringen met seks, hun twijfels en onzekerheden vertellen. Onlangs is een nieuwe serie uitgezonden: ‘Naakt voor de klas met de Sekszusjes’. Zo goed! Gelukkig is alles terug te kijken via NPO Uitzending Gemist en de website van de VPRO.

Dokter Corrie
Over puberteit, ssss sssseks ssseksualiteit en relaties

Toen dit programma in 2013 begon werden er zelfs kamervragen over gesteld! Alle afleveringen zijn via SchoolTV en ZAPP te bekijken en zijn bedoeld voor kids van 9 tot 12 jaar. Dokter Corrie, gespeeld door Martine Sandifort, bespreekt op een hele grappige manier serieuze onderwerpen zoals de puberteit, verliefdheid, seks, ongesteldheid en zoenen. Belangrijke informatie, super leuk gebracht!
Dokter Corrie heeft in 2017 trouwens ook een boek uitgebracht, ‘Dokter Corrie geeft antwoord’.

COC
COC Nederland komt natuurlijk al jaren op voor de belangen van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, trans- en intersekse personen (LHBTI’s). Het COC steunt jongeren die zich actief inzetten voor acceptatie van LHBTI’s, maar helpt bijvoorbeeld ook wanneer jongeren moeite ondervinden om geaccepteerd te worden op school, door middel van voorlichting en bemiddeling.

Transvisie
Transvisie is een organisatie die zich op alle mogelijke manieren inzet voor de belangen van transgender mensen. Transvisie organiseert onder andere bijeenkomsten waar transgender jongeren elkaar kunnen ontmoeten, ervaringen kunnen uitwisselen en gezellig kunnen samenzijn. Ook bieden ze informatie aan ouders en andere familieleden van transgender jongeren en geven ze informatie op school.

Het tv-programma Hij is een Zij waarin jonge transgenders een jaar lang gevolgd worden, is ook erg informatief en terug te kijken via NPO.nl.

Wipsite
De nieuwe vorm van seksuele voorlichting

Wipsite is een online platform dat gemaakt is voor mensen van 12 tot 30 jaar en zich richt op positieve seksuele voorlichting. De makers, Belle Barbé en Marilyn Sonneveld, hebben een prachtig vormgegeven website neergezet, lekker interactief met mooie graphics en heldere informatie. Heel leuk om hier een keer rond te neuzen!

Ik & seks
Het sekspositieve voorlichtingsboek voor jongeren

Belle Barbé (van Wipsite) heeft trouwens ook een cool voorlichtingsboek geschreven speciaal voor jongeren. Geïllustreerd met mooie tekeningen van Merel Corduwener. Een super leuk boek, kan niet wachten tot mijn kindje oud genoeg is!

Lekker in je lijf!
Een eerlijk boek over de vulva 

Esther van der Steeg schreef dit boek omdat zij vond dat de bestaande boeken over de vulva tekortschoten. Een positief voorlichtingsboek voor jonge meiden, mèt een spiegeltje! Daar kunnen ze zichzelf mee bekijken… Echt leuk bedacht!

Kind en Seksualiteit
Dé site voor informatie over de seksuele ontwikkeling van kinderen van 0 tot 12 jaar

Voor dit project hebben Belle Barbé, Esther van der Steeg en een aantal anderen de handen ineen geslagen. Een hele mooie website met heldere informatie over de seksuele ontwikkeling van kinderen, boekentips, handige links, etc. Niet echt een website voor kinderen, maar meer voor hun verzorgers. Hier staat alles lekker bij elkaar. Dus, neem snel een kijkje!

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *