BABYBYTES. – Seks, fertiliteit en heldhaftige vrouwen

door | 4 jan 19 | BABYBYTES.

Geregeld melden vrouwen zich bij mij aan vanwege seksuele problematiek, nadat zij enige tijd daarvoor een fertiliteitstraject hebben doorlopen. In de gesprekken die volgen, blijkt vaak dat de klachten de overblijfselen zijn van alle teleurstellingen, de pijnlijke onderzoeken, het steeds weer door een andere dokter onderzocht worden en het op gezette tijden seks moeten hebben. 

Veel vrouwen doorstaan al deze narigheid omdat ze een helder doel voor ogen hebben, het krijgen van een kindje. En als dat lukt, was het het natuurlijk allemaal waard. Maar door de nare ervaringen, kan er een negatieve associatie met aanraking van het bekkengebied ontstaan. Wanneer het fertiliteitstraject eenmaal achter hen ligt, hebben deze vrouwen als gevolg hiervan vaak geen zin meer in seks. Uit angst voor een volgende pijnlijk ervaring gaan ze seks vermijden of spannen ze hun bekkenbodem aan, waardoor penetratie juist pijnlijk wordt of soms zelfs niet meer lukt. Ook hoor ik vaak dat vrouwen hun gevoel als het ware uitschakelen tijdens de nare onderzoeken of aan totaal iets anders denken, waardoor ze er eigenlijk niet echt bij zijn. Na afloop van het fertiliteitstraject kan het hierdoor moeilijk zijn om tijdens intimiteit en seks het gevoel weer toe te laten en te genieten van het moment. 

Helaas reageert de omgeving niet altijd begripvol, wanneer er na een fertiliteitstraject klachten ontstaan. ‘Maar je hebt nu toch een prachtig kindje!’ (bij een succesvol traject), ‘Ach, dat ligt nu gelukkig allemaal achter je’ (bij een onsuccesvol traject) of ‘Wees blij dat je überhaupt de mogelijkheid had om dit traject in te gaan’, zijn veel gehoorde opmerkingen. De boodschap die tussen de regels door gegeven wordt, is dan eigenlijk dat jouw gevoel er niet mag zijn, ‘Niet zeuren, gewoon doorgaan en blij zijn!’. Geen steunende boodschap, als je echt klachten ervaart.

Gelukkig doorlopen veel vrouwen een fertiliteitstraject zonder daarna klachten te ontwikkelen. Maar mocht je tegen problemen aanlopen, weet dan dat je niet de enige bent. En, dat er wat aan te doen is! Gesprekken met een seksuoloog kunnen helpen om angsten te verminderen en nare ervaringen te verwerken, een bekkenfysiotherapeut kan je leren om beter te ontspannen en een haptonoom kan helpen om weer in contact te komen met je gevoel. 

Maar laten we als omgeving vooral ook steunend reageren en erkennen dat het doorlopen van een fertiliteitstraject ingrijpend kan zijn. Je bent dapper als je er niet voor kiest, als je er wel aan begint, als je besluit ermee te stoppen of er toch mee door te gaan, wanneer je er eerlijk over bent, problemen onder ogen durft te komen en hulp zoekt als het nodig is. Jij daar, ja jij… Je bent een held!


GEPUBLICEERD OP BABYBYTES.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *