BABYBYTES. – Kinderen, fataal voor je seksleven?

door | 19 nov 18 | BABYBYTES.

Geregeld geven stellen aan dat ze na het krijgen van kinderen, in een seksuele ijstijd zijn beland. Een aantal redenen zijn voor de hand liggend. Lichamelijk herstel na de bevalling, slaapgebrek in de eerste paar maanden (of paar jaar als je pech hebt…), minder tijd en als de kids iets ouder zijn, minder privacy. Maar ook minder makkelijk aanwijsbare oorzaken kunnen na het krijgen van kinderen een belangrijke rol spelen bij een afgenomen zin in seks. 

Ruimte

‘Why does sex make babies and why do babies spell erotiek disaster in couples?’, vraagt Esther Perel zich in haar TEDtalk (2013) af. Ze noemt het krijgen van kinderen zelfs ‘the fatal erotic blow’. Niet erg hoopgevend!
Perel legt uit dat mensen die elkaar net leren kennen, nog twee aparte personen zijn met aparte levens. En het is juist die ruimte tussen twee mensen, van waaruit seksuele spanning kan ontstaan. Echter, in een langdurige relatie en zeker wanneer er kinderen komen, voegen mensen zich als het goed is steeds meer naar elkaar. ‘Verliefdheid’ wordt ‘Houden van’ en de initiële spanning die men voelde, verandert langzaamaan in voorspelbaarheid. Voor de meeste mensen is dit een wenselijke ontwikkeling, maar opwindend is het doorgaans niet. Voor ouders waarbij de zin in seks minder is geworden, kan het om deze reden belangrijk zijn om ook los van elkaar activiteiten te ondernemen, jezelf te ontwikkelen en vaste patronen te doorbreken. ‘Fire needs air’, zegt Perel uiteindelijk treffend.

Rolverandering

Wanneer een vrouw moeder wordt, is dat voor de man soms even schakelen. De vrouw die hij sexy vindt en waar hij erotische fantasieën over heeft, wordt ineens geassocieerd met tepelhoedjes en poepluiers. Voor veel mannen is dit lastig samen te brengen en laten we eerlijk zijn, voor veel vrouwen ook. Wanneer je deze verschillende rollen bij jezelf of de ander niet kunt verenigen, wordt dat wel een ‘madonna-hoer complex’ genoemd. In de film Analyze This (1999) verwoord Robert de Niro dit gevoel heel helder. Wanneer zijn therapeut hem vraagt waarom hij bepaalde seksuele handelingen wel met zijn vriendin kan doen, maar niet met zijn vrouw, zegt hij: ‘That’s the mouth she kisses my kids goodnight with! Are you crazy!’.
Bij de meeste mensen heeft het gelukkig alleen wat tijd nodig, tijd om te wennen aan je eigen nieuwe rol of die van je geliefde. Langzaamaan zal je ‘sexyness’ wel weer te voorschijn komen of zal je deze bij de ander weer ontdekken. Maar een goed gesprek en wat meer wederzijds begrip en geduld, zullen zeker ook helpen.

Onzekerheid

Het krijgen van een kind kan een grote aanslag op je lichaam zijn en veel vrouwen ervaren na een bevalling onzekerheid over hun lijf. Deze onzekerheid kan een grote rol spelen, wanneer je minder zin in seks ervaart. Want wanneer je je niet sexy voelt, geef je je letterlijk en figuurlijk minder makkelijk bloot. Veel vrouwen vertellen dat ze erg moeten wennen aan hun nieuwe lichaam en tijdens de seks vooral bezig zijn met striae, leeggelopen borsten en zwangerschapskilo’s. Geef je lijf tijd om te herstellen en geef je psyche tijd om te wennen. En vooral, weet dat je prachtig bent en trots mag zijn op de prestatie die je hebt geleverd.
De onzekerheid over het lijf doet mij trouwens weer denken aan het boek ‘Liefde’ (2012) van Mark Mieras. Hierin wordt een onderzoek beschreven waaruit blijkt dat mannen die honger hebben vaker de voorkeur geven aan vollere vrouwen. Mijn conclusie is de volgende… Ben je in bed onzeker over de zwangerschapskilo’s die er maar niet af willen… Geef dan niet jezelf, maar je man wat minder eten!


GEPUBLICEERD OP BABYBYTES.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *