ILVY – Senioren, seks en cellulitis

door | 1 aug 18 | ILVY

Vertederd kijk ik naar een oud stel dat handje-handje over de boulevard wandelt. Dan slaat zij haar arm om zijn middel, trekt hem naar zich toe en kust hem op zijn wang. Hij lacht en samen wandelen ze verder, tot ze uit mijn zicht verdwijnen. Wat een heerlijk vooruitzicht om zo oud te kunnen worden, nog net zo verliefd als in het begin. Liefde is natuurlijk belangrijk in een relatie, maar hoe zit het eigenlijk met de seks wanneer je samen oud wordt? Van het idee dat senioren seks hebben, schrikken veel mensen juist weer terug. Toch vreemd, want seks kan een manier zijn om je liefde voor de ander te tonen, om te beminnen en bemind te worden. De behoefte hieraan is menselijk en houdt niet op na je pensioen. Waarom schrikt dat idee sommigen dan af, waarom denken we liever dat pensionado’s het niet meer doen?

Natuurlijk verandert er op seksueel gebied wel iets wanneer we ouder worden. Zo neemt bij mannen de hoeveelheid testosteron vanaf het 55e levensjaar af, wat invloed heeft op de seksdrive. Bovendien neemt door een ongezonde leefstijl, het gebruik van bepaalde medicatie en lichamelijke aandoeningen, zoals diabetes en hart- en vaatziekten, de kans op erectieproblemen toe. Bij vrouwen wordt door een afname van oestrogeen na de overgang de vagina droger en de vaginawand dunner. Hierdoor kan penetratie sneller pijn doen, wat de zin in seks veelal vermindert. Dan zijn er nog zaken als reuma en artrose, waardoor bewegen pijnlijk wordt en sommige seksstandjes niet meer kunnen. En wat te denken van Parkinson, Alzheimer, prostaatkanker en andere ziekten…Goed, het is helder. Er zijn meer dan genoeg redenen om nooit meer met elkaar het bed in te duiken, wanneer je boven een bepaalde leeftijd komt.

Ondanks al deze obstakels, blijven veel ouderen het toch gepassioneerd met elkaar doen. Maar hoe? Seks in de tweede helft van de wedstrijd vraagt vaak om een wat andere aanpak, dan aan het begin van het spel. Alleen ‘erop-en-erover’ is voor veel ouderen dan niet meer de weg. Seks na je pensioen heeft wat meer creativiteit nodig. Minder gericht zijn op penetratie en juist meer op alle andere vormen van lichamelijk genot. Met meer ruimte voor erotiek en langzaam steeds verder opbouwende opwinding… En… Oh la la…

Toevallig vinden veel mensen dit soort erotische seks van veel betere kwaliteit dan de ‘erop-en-erover’ seks waar jongeren meestal mee beginnen. En begrijp me niet verkeerd, jongeren kunnen ook erotische seks hebben. Maar ouderen hebben vaak al een leven lang aan seksuele ervaring en velen zijn er daardoor gewoon beter of zelfs echt goed in geworden. ‘Cellulite and sexual potential are highly correlated’, zo schreef David Schnarch al in zijn boek Passionate Marriage (1997). Ouder worden en goeie seks gaan heel goed samen. Gelukkig laat de steeds groter wordende groep ouderen in Nederland zich ook niet meer zomaar wegzetten als seksloze senioren. Het zijn tenslotte veelal ‘baby boomers’, waar we het hier over hebben. Zij hebben de seksuele revolutie meegemaakt en vormgegeven. De laatste jaren zijn er ook meer initiatieven die ‘ouderen en seks’ op een positieve manier onder de aandacht brengen. Denk aan de film ‘69: liefde, seks, senior’ van Menna Laura Meijer (2014), het boek ‘Make more love’ van Ann-Marlene Henning en Anika Von Keiser (2015) of de foto expositie ‘Old Love’ van Annabel Oosteweeghel (2016). Het aantal ouderen zal de komende jaren alleen maar verder toenemen en ik denk dus dat we steeds meer van dit soort mooie initiatieven zullen gaan zien. Gelukkig maar, want de mens wil beminnen, een leven lang!

Pleasure is ageless and love is timeless
(Over ‘Bill and Desiree: Love is Timeless’, Tony Comstock, 2008)


GEPUBLICEERD OP ILVY

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *