ILVY – Seks en teeldriftwekkende gewassen

door | 13 jul 17 | ILVY

Ooit vond ik een boek  in de kast bij mijn ouders, waarin seks als volgt werd beschreven:

‘…Eenmaal in staat van erectie, kan de roede in de schede der vrouw dringen, die door de wrijving tot de hoogste graad geprikkeld wordt. Op dat ogenblik zijn beide geslachten als verloren in een onbeschrijflijk wellustig gevoel. Zij schijnen slechts te leven voor de verrichting welke zij dan volbrengen.’

Je zou er toch zin van krijgen! Ik vermoed dat het ‘Boek voor Verloofden en Jonggehuwden’ begin vorige eeuw is verschenen, omdat er nog behoorlijk kritische uitlatingen over masturbatie en seks voor het huwelijk in staan. De lezer wordt meer dan eens gewaarschuwd dat ‘zelfbevlekking’ en ’te veel temperament’ zullen leiden tot ‘…een snelle verzwakking en het verhaasten van de dood’.

Over seks binnen het huwelijk wordt daarentegen zeer enthousiast geschreven. Zowel de man als de vrouw zouden veel plezier aan het ‘mingenot’ beleven. Opvallend genoeg wordt er in het boek bijna niet gesproken over het afnemen van de zin in seks tijdens een langdurige relatie. Er wordt slechts kort melding gemaakt van ’teeldriftwekkende gewassen’, zoals artisjok, knoflook en piment, waarmee de zin in seks vergroot zou kunnen worden. Kwam een afnemende zin in seks vroeger minder voor of was het een minder groot probleem?

In de huidige eeuw geven veel vrouwen juist aan last te hebben van een verminderde zin in seks. En ook in de glossy’s wordt er nu veel over geschreven. Wel vreemd dat we daarin nog steeds dezelfde achterhaalde tips krijgen over teeldriftwekkende gewassen. Telkens lees ik weer dat pepers je seksleven oppeppen of bessen het libido een boost kunnen geven.Bij de meeste vrouwen lijkt een gebrek aan dit soort etenswaar echter niet aan hun probleem ten grondslag te liggen. Veel vrouwen melden dat veranderingen in de relatie, de manier van vrijen en onzekerheid over het eigen lichaam oorzaken zijn van hun afgenomen zin. Wanneer dit als reden genoemd wordt, kan je natuurlijk bessen eten tot je een ons weegt. De zin in seks komt er niet van terug.

Verandering in de relatie

In een langdurige relatie gaat verliefdheid als het goed is over in ‘houden van’. Stellen hebben dan nogal eens de neiging om te versmelten. Volledig op elkaar ingespeeld, worden ze als het ware één in plaats van twee aparte personen. Hoewel de geborgenheid die dit geeft prettig is, kan het dodelijk voor je seksleven zijn. Voor seks met een partner heb je namelijk een ‘ander’ nodig. Maar waar is die ander, als jullie samen één geworden zijn? In haar bestseller ‘Mating in captivity’ beschrijft Esther Perel dat wij onze partners vaak het aantrekkelijkst vinden wanneer wij hen van een afstand bekijken, zoals wanneer zij een toespraak houden of een gesprek met iemand anders voeren. We zien ze dan namelijk weer als individu, los van onszelf. Hoewel niet alles samen doen en wat meer tijd voor jezelf, al kan helpen, adviseert zij stellen soms zelfs om weer uit apart te gaan wonen. Hierdoor komt er weer lucht in de relatie en kan het seksueel verlangen naar elkaar groeien. ‘Fire needs air’, zegt Perel.

De manier van vrijen

Uit onderzoek blijkt bovendien dat mensen seksueel opwindende beelden steeds minder opwindend vinden, hoe meer ze eraan blootgesteld worden. Dus hoe aantrekkelijk je je partner tijdens de eerste ontmoeting ook vindt, na een aantal jaar wordt zijn verschijning minder opwindend. En net zo vervelend, jij wordt ook minder opwindend voor hem. Wil je dat jullie aantrekkingskracht tijdens de relatie standhoudt en de zin in seks blijft, zul je beide dus moeten blijven ontwikkelen. Om deze reden is het ook belangrijk om routine tijdens de seks te vermijden. Wanneer je tot vaste patronen vervalt, wordt je als het ware steeds blootgesteld aan dezelfde beelden, die op den duur steeds minder opwindend worden. Blijf de ander dus verrassen en prikkelen om een sleur te voorkomen. Een andere optie, zodat je niet steeds aan dezelfde beelden blootgesteld wordt, is ogen dicht en alles op de tast. En dat kan natuurlijk ook weer heel opwindend zijn.

Onzekerheid over het lichaam

Onzekerheid over het eigen lichaam speelt vaak een rol bij een verminderde zin in seks. Wanneer vrouwen zich niet sexy voelen, geven ze zich letterlijk minder makkelijk bloot. Bovendien zijn ze door hun onzekerheden tijdens het vrijen niet met de seks zelf bezig, waardoor de seksuele opwinding afneemt. Veel vrouwen vertellen dat ze tijdens de seks hun borsten vasthouden om te veel gewiebel tegen te gaan of van standje wisselen om de plooien in hun buik te verbergen.
Deze verhalen doen mij dan weer denken aan het boek ‘Liefde’ van Mark Miras. Hierin wordt een onderzoek beschreven waaruit blijkt dat mannen die honger hebben vaker de voorkeur geven aan dikkere vrouwen, dan mannen die net hebben gegeten. Mijn conclusie is de volgende: Vergeet de teeldriftwekkende gewassen en vertrouw op jezelf. Hou wat lucht in je relatie, blijf je ontwikkelen en wees trots op je lijf.

…Maar mocht je je toch onzeker voelen over je buik, geef dan niet jezelf maar je man wat minder eten voordat je met hem het bed in duikt.


GEPUBLICEERD OP ILVY

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *