‘Poly wat? Sorry, wat zei je nou net precies?’ Dit was de reactie die ik kreeg toen ik een stel polyamorie voorstelde. Voor de lezers die op dit moment een soortgelijke reactie voelen opkomen, volgt een korte uitleg.
Polyamorie houdt in dat iemand meerdere liefdesrelaties tegelijkertijd heeft en dat de betrokken liefdespartners dit van elkaar weten en ermee instemmen. Je partner vindt het prima dat jij een relatie met een ander hebt en heeft zelf misschien ook meerdere relaties naast die met jou. Dit wil echter niet zeggen dat mensen in een polyamoreuze relatie geen jaloezie of onzekerheid voelen. Ook zij kunnen het moeilijk vinden om minder aandacht van hun partner te krijgen of zijn bang dat hun geliefde een ander leuker vindt. Niets menselijks is de polyamoristen vreemd. Zij gunnen het zichzelf en hun partner echter om liefde met meerdere mensen te delen.
Een vreemd concept voor de meesten van ons. Onze westerse maatschappij heeft nou eenmaal het monogame huwelijk tussen een man en een vrouw als ideaal. Maar wellicht is het relativerend om te weten dat alle mogelijke relatievormen in de menselijke beschaving eerder zijn voorgekomen. Zo gebeurt het in de Islamitische cultuur dat een man, wanneer hij het zich kan veroorloven, trouwt met meerdere vrouwen (polygynie) en in Tibet, Nepal en India zijn vrouwen met meerdere mannen tegelijkertijd getrouwd (polyandrie). Omdat deze huwelijken meestal vanuit economische overwegingen gesloten werden, is het echter maar de vraag of je hier van meervoudige liefdesrelaties kan spreken.
Polyamorie heeft dan ook niks met het huwelijk te maken. Er zijn veel mensen die een relatie met elkaar hebben, zonder elkaar eeuwige trouw te beloven. Het is zeker ook iets anders dan een geheime relatie (een affaire) of stiekeme seks (vreemdgaan). Alle betrokkenen weten er immers van. Polyamorie staat in principe los van seks. Alhoewel velen die elkaar liefhebben seks met elkaar hebben, kunnen mensen ook van elkaar houden zonder de liefde met elkaar te bedrijven. Dit maakt ook het verschil met trio’s, orgies en partnerruil, waarbij je juist met verschillende mensen seks hebt, maar meestal geen liefde voor elkaar voelt. Polyamorie gaat over ‘liefde’.
Relaties aangaan vanwege de liefde is eigenlijk pas sinds kort een trend. Ook in de westerse wereld trouwde men lange tijd vanuit economische overwegingen. Toegeven aan een verliefdheid of seks met een ander kon je tot aan de Gouden Eeuw letterlijk de kop kosten. Pas in de jaren ’60 werd de moraal vrijer, mede doordat ‘de pil’ op de markt kwam. Het werd een tijd van zelfontplooiing en vrije seks. Van swingen en sleutelfeesten. Je weet wel, de mannen legden bij binnenkomst hun sleutels op tafel, de vrouwen mochten aan het eind van de avond een sleutelbos kiezen en de man van wie die was, werd je minnaar voor die nacht. Maar niet alleen de seksuele normen werden in die jaren verbreed. Ook in de liefde werden de mogelijkheden verkent en samenlevingsvormen, zoals communes, samengestelde gezinnen en polyamoreuze relaties, werden populair.
De afgelopen decennia leek de veroverde vrije moraal weer wat aan terrein ingeleverd te hebben. Sleutelfeesten maakten plaats voor tupperware party’s en polyamorie werd vergeten. Echter, tot mijn verbazing zag ik een tijd terug zowel Sophie Hilbrand, als Lauren Verster een programma over dit onderwerp presenteren. Een korte zoektocht op internet bracht mij vervolgens bij de Stichting Polyamorie, een datingsite voor polyamoristen, een beginnerscursus voor geïntereseerden, een polyborrel en polypicknick. Polyamorie, terug van weggeweest.
Het is niet ongewoon om verliefd te worden of je seksueel aangetrokken te voelen tot een ander, terwijl je ook van je partner houdt. En in een tijd waarin affaires gefaciliteerd worden door datingsites als Second Love en vreemdgaan via Tinder makkelijk te regelen is, is het voor velen van ons lastig om trouw te blijven. Wanneer jij en je partner eerlijk naar elkaar willen blijven, kan polyamorie een oplossing bieden. Laten we zorgen dat het niet opnieuw uit ons geheugen verdwijnt. Polyamorie is niets meer of minder dan een open manier om uiting aan de liefde te geven. Zeg nou zelf, wat is er mooier dan dat?
0 reacties