L&G – Vroegtijdige zaadlozing

door | 31 mei 16 | Lijf&gezondheid

Veel mannen denken dat zij te snel klaarkomen. Helemaal wanneer de prestaties van porno-acteurs als maatstaf gehanteerd worden. Zij lijken het orgasme oneindig uit te kunnen stellen en komen daarna met een onwerkelijke zaadlozing klaar. De meest zelfzekere man zou nog gaan twijfelen door dit soort beelden. Uit twee grootschalige onderzoeken is inmiddels gebleken dat bij de gemiddelde man de penetratie tot het klaarkomen tussen de 5 en 6 minuten duurt. Hopelijk stelt dit de meeste mannen al wat gerust.

Ongeveer 4 op de 100 mannen heeft evenwel last van vroegtijdige zaadlozing, ook wel ‘ejaculatio praecox’ genoemd. Er is sprake van vroegtijdige zaadlozing wanneer de tijd tussen penetratie en ejaculatie minder dan één minuut is. Mannen geven hierbij bovendien aan weinig tot geen controle over het klaarkomen te ervaren.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee subtypen. Bij ‘primaire vroegtijdige zaadlozing’ heeft de man vanaf het begin van zijn seksuele carrière last van deze klacht en onder alle omstandigheden. ‘Secundaire vroegtijdige zaadlozing’ kenmerkt zich doordat de klachten op een bepaald moment ontstaan, terwijl er daarvoor geen klachten waren. Vooral mannen met relatieproblemen of andere seksuele klachten vallen in deze categorie.

Wanneer u veel last ervaart door deze klacht kan het goed zijn om naar de huisarts of uroloog te gaan voor hulp. Indien een mogelijke lichamelijke oorzaak uitgesloten is, zijn er nog verschillende behandelmogelijkheden. Zo zijn er condooms op de markt waar een licht verdovende crème in zit. Hierdoor wordt de penis minder gevoelig en kan het orgasme uitgesteld worden. Ook kan de huisarts voor deze klacht een antidepressivum voorschrijven, met als bijwerking dat het de zaadlozing vertraagd. Er zijn middelen die dagelijks ingenomen moeten worden om goed te werken, maar er zijn ook pillen die een aantal uur voor de seks ingenomen kunnen worden. Hoewel antidepressiva vaak goed werken tegen vroegtijdige zaadlozing, hebben deze middelen meestal ook andere bijwerkingen. Het is dus een kwestie van proberen om te kijken of de baten tegen de kosten opwegen.

Veel mannen hebben bovendien baat bij enkele sessies bij een bekkenfysiotherapeut. Vaak wordt gedacht dat alleen vrouwen een bekkenbodem hebben, maar ook mannen hebben bekkenbodemspieren welke een rol spelen bij het klaarkomen. Wanneer mannen meer controle krijgen over het aan- en ontspannen van de bekkenbodemspieren, wordt er doorgaans ook meer controle over het orgasme ervaren.   

Wanneer relatieproblemen of andere seksuele klachten de vroegtijdige zaadlozing veroorzaken, kan een consult bij een seksuoloog zinvol zijn. Seks kan zeer beladen worden, wanneer er relatieproblemen spelen. De spanningen die dit oproept kunnen tot erectieproblemen leiden of juist te snel klaarkomen tot gevolg hebben. Ook de manier waarop een stel seks heeft, kan de kans op vroegtijdige zaadlozing beïnvloeden. Wanneer men erg gericht is op penetratie en klaarkomen, kan gekeken worden naar andere manieren om seks te hebben. Manieren die meer gericht zijn op voelen en het inbouwen van rust. Een heersend idee is bovendien dat seks afgelopen is na de ejaculatie. Maar waarom zou je na het klaarkomen niet door kunnen gaan voor een tweede ronde?

Veel mannen komen met enige regelmaat sneller klaar dan ze wensen, dus maak u niet te veel zorgen. Maar blijf ook niet onnodig lang rondlopen met uw klacht. Seksuele problemen komen vaker voor dan u denkt en zijn meestal goed te behandelen.


GEPUBLICEERD IN LIJF&GEZONDHEID

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *